Da De Bağlacı Nasıl Yazılır

Türkçe’de birçok kural vardır. Bu kurallardan biri olan ve günlük hayatımızda da bir şey yazmak istediğimiz zaman çok sık kullanılan -da, -de bağlacı bulunmaktadır. Peki -da, -de bağlacı ne işe yarar? -da, -de bağlacı nerelerde kullanılır? Bu bağlacın kullanıldığı örnek cümleler nelerdir? Bu soruların cevabına ihtiyacınız olduğunu düşünüyor ve bu konu hakkında en doğru bilgilere ulaşmayı amaçlıyorsanız, doğru yerde olduğunuzu bilmenizi isteriz.

Yazı, insanlar arasında en çok kullanılan iletişim biçimlerinden biri olmaktadır. Özellikle de teknolojinin gelişmesi ile hayatımıza giren sosyal medyada en çok yazı ile iletişim kurmak tercih edilmektedir. Fakat sosyal medyada kullanılan dil, Türkçe’den biraz uzaklaşmaktadır. Ama bilmeliyiz ki, sosyal medyada dahi kullanıyor olsak Türkçemize sahip çıkmamız önemlidir. İnsanların en çok kafasını karıştıran ve nasıl yazılması gerektiğine en çok karar vermekte zorlanılan -da, -de bağlacı bulunmaktadır.

-da, -de bağlacının her zaman kelimelerden ayrı bir şekilde yazılması gerekir. Ayrıca bu bağlaçların -ta, -te biçiminde yazımı da doğru olmamaktadır. İsim ya da fiillerden sonra bu bağlaçları kullanabiliriz. Fakat bu bağlacı durum eki olan da, de ile karıştırmamak gerekmektedir. Çünkü durum eklerinde da, de bitişik yazılır. Örneğin; Kasada para var.

Ayrı yazılan -da, -de’ye bağlaç adı verilir.  Bu bağlaçların cümleden çıkartılması sonucunda cümlede herhangi bir değişiklik yaşanmamaktadır. Örneğin; Ben de seni özledim.

Da De Bağlacı Nasıl Yazılır Adlı Yazımız Hakkındaki Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Bize Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. Bana öyle geliyor ki, Türkiye’de -de -da bağlaçlarının kullanımı büyük dert. Gazeteler televizyonlar dahi bu yanlışı yapıyorlar. Bu konu hakkında onlarca yazı yazıp sosyal medyada paylaştım. Bir çok kişiyi uyardım. Bir kaç kişi sanıyorum öğrendi. Öğrenmeyenlerin sayısı milyonlarca. Eğitim Bakanlığı bu işe özel dikkat ayırmalı.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.