Cumhuriyetin İlanından Önce Ülkemizde Hangi Takvim Kullanılırdı

Osmanlı Devleti, bünyesinde çeşitli kültürlere sahip halkları barındıran çok kültürlü bir devletti. Çok kültürlü bir devlet olduğu için, devletin çeşitli coğrafyalarında insanlar farklı anlayışlara sahiplerdi. Ülke içerisinde kullanan takvimler de bu sebepten dolayı bir netliğe sahip değildi, çeşitli yerlerde çeşitli takvimler kullanılıyordu. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte karışıklık yaratma ihtimali olduğu için çeşitli takvimler kaldırılmış, yerine Avrupa ile ilişkilerin geliştirilerek medeniyet seviyesinin yakalanmasının kolaylaştırılması amacıyla miladi takvim hayata geçirilmiştir. Peki Türkiye Cumhuriyeti ilan edilmeden önce ülkemizde hangi takvim ya da takvimler kullanılıyordu? Bu sorunun cevabını öğrenmek için sizler için hazırladığımız Cumhuriyetin İlanından Önce Ülkemizde Hangi Takvim Kullanılırdı adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Cumhuriyetin ilanından önce ülkemizde kullanılan iki çeşit takvim vardı. Bunlardan bir tanesi hicri takvimken bir tanesi de rumi takvim olmuştur. O dönemlerde sosyal hayatta insanlar arasında tarih hesaplamalarını yapabilmek için hicri takvimler kullanılırken devlet işleri gibi resmi işlerde rumi takvim esas alınarak hesaplamalar yapılıyordu. Farklı takvimlerin kullanılması, ortaya bir çok hesaplama sebepli karışıklıkların da çıkmasına sebep oluyordu. Farklı takvimlerin esas aldığı değerlere göre hesaplamalar yapmak beraberinde bazı sorunları da getiriyordu.

Yaşanan bu karışıklıkların önlenmesi de devlette takvim konusunda bir bütünlüğün sağlanması amacıyla cumhuriyetin ilanından sonra miladi takvime geçiş yapılmıştır. Son olarak 1925 yılında kullanılan hicri ve rumi takvimlerin yerini 1 Ocak 1926 tarihinden itibaren miladi takvim almıştır.

Cumhuriyetin İlanından Önce Ülkemizde Hangi Takvim Kullanılırdı Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz

4 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.