Cumhuriyet Döneminde Eğitim Alanında Yapılan Yenilikler

Cumhuriyet döneminde eğitim sistemi hakkında bilgi kısaca, cumhuriyet döneminde eğitim alanında yapılan yenilikler.

Kurtuluş Savaşı sürmekte iken halkın yaşamı büyük oranda sekteye uğramıştır. Ancak kültür ve eğitim ile ilgili işlere hız kesmeden devam edilmeye çalışılmıştır. Savaş sırasında kurulmuş olan ilk milli hükümet Maarif Vekaleti’ni kurmuştur. Maarif Vekaleti, Eğitim Bakanlığı anlamına gelmektedir. İşte Mehmet Akif Ersoy ve Halide Edip Adıvar gibi aydınlarımızın; bilim, kültür ve sanat adamlarımızın doğuşu bu şekilde olmuştur. Bu insanlar İstanbul’dan Anadolu’ya gidip diğer insanları eğitmeye çalışmışlardır.

Cumhuriyetin ilanından sonra ise artık yeni bir devlet söz konusu olmuştur. Bu yeni devletin eğitim ve kültür alanındaki politikasının çizgilerinin belirlenmesi gerekmiştir. Bu çizgiler şu şekilde belirlenmiştir:

– Milletin hayati gereksinimleri verilecek eğitim ile örtüşmelidir.

– Çağdaş olmalıdır.

– Bilgisizliği silip bilgili insanların doğuşunu sağlamalıdır.

– Bilimsel düşünce anlayışı temeline sahip, laiklik yolunda ilerleyen ve ulusalcı yeni kuşakların yetiştirilmesi hedeftir.

– Devletin bağımsız ve bir bütün olmasının gerektiği düşüncesi gençliğe anlatılmalıdır.

– Merkezi bir sistem eğitimin örgütlenmesi için mühimdir.

– Kültür ve eğitim Türkçe dili aracılığıyla yayılacaktır.

Cumhuriyetin ilanından sonra da eğitim alanındaki yenilikler hız kesmeden devam etmiştir. Bunlar arasında tevhidi tedrisat kanunu (öğretim birliği yasası), medreselerin kapatılması, maarif teşkilatı kanunu (milli eğitim bakanlığı), harf inkılabı, millet mekteplerinin açılışı, halk evlerinin kuruluşu, köy enstitüsü projeleri, Türk Tarih Kurumu açılışı, Türk Dil Kurumu açılışı ve üniversite reformu bulunmaktadır.

Cumhuriyet Döneminde Eğitim Alanında Yapılan Yenilikler Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.