Cinsiyete Göre Okuryazarlığın Farklı Olmasının Nedenleri

cinsiyete-gore-okuryazarlik-durumuÜlkelerdeki okuryazarlık oranı o ülke için son derece önemlidir çünkü ülkelerin okuryazarlık oranı ne kadar yüksek olursa o ülkenin gelişmişlik düzeyi de o kadar yüksek olmaktadır. Bu yazımızda sizlere cinsiyete göre okuryazarlığın farklı olmasının nedenleri kısaca derlediğimiz bilgileri sunacağız.

Türkiye’de 2010 yılında yapılan araştırmalara göre kadınlar %87 oranında okuryazar iken erkekler ise %94 oranında okuryazarlık seviyesine ulaşmıştır. Geçmiş dönemlerde ise bu fark daha da fazla idi ve kadınların okuryazarlık oranı erkeklere göre verdiğimiz verilerden daha da düşüktü dolayısıyla da aradaki fark daha da fazla idi.

Kadınların okuryazarlık oranının erkeklere göre daha düşük olmasının temel nedeni ise; ülkemizde kız çocuklarının eğitime gerekli önemin verilmemiş olması ile birlikte kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesidir.

Mustafa Kemal Atatürk, bu uygulamaları ortadan kaldırmıştır ve erkek çocukları ile kız çocuklarına eğitimi zorunlu hale getirerek erkek ve kız çocuklarının bir arada eğitim görebilmesi için karma eğitime geçilmesini sağlamıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ten önce ise kadınların sosyal hayatta ve çalışma hayatında hiç bir varlığı söz konusu değildi bu nedenle de kadınların okuma yazma öğrenmelerinin gerekli olmadığı düşünülüyordu bu nedenlerden dolayı da erkeklerin okuryazarlık oranı kadınlardan daha yüksek bir hal almıştır.

Günümüzde ise bu fark oldukça azalmıştır ve kadınlar gerek sosyal hayatta gerekse çalışma hayatında önemli bir yere sahip olmuştur.

Cinsiyete Göre Okuryazarlığın Farklı Olmasının Nedenleri Nelerdir Başlıklı Yazımız Hakkındaki Yorum ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.