Cihat Burak Kimdir

Cihat Burak (Doğum Tarihi 8 Ağustos 1915, İstan­bul – Ölüm Tarihi 4 Mart 1994), eleştirel gerçekçi eğilimde ve naif anlayışta çalışan ressamdır.

Ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi’nde ta­mamladı. 1943’te İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Bir süre çeşitli resmî kurumlarda ve mimarlık bürolarında çalıştı. 1952’de Bayın­dırlık Bakanlığı adına Birleşmiş Milletler bursuyla Paris’e gitti. 1955’te Türkiye’ye döndü ve aynı bakanlıkta Proje Tanzim ve Fen Heyeti müdürlüğüne getirildi. 1961’de mimarlık araştırma ve incelemelerinde bu­lunması için yeniden Paris’e gönderildi. Burak bu sırada bakanlıktaki görevinden ayrılarak kendini bütünüyle resim çalışmalarına verdi. 1965’te Türkiye’ye döndü, bir süre özel Işık Mimarlık Okulu’nda resim öğretmenliği ve çeşitli kuruluşlarda mimarlık yaptı. Özellikle iç mekanlara özel bir anlam kazandırmak amacıyla bezemsel ça­lışmalara yöneldi, renkli cam ve porselen işleri gerçekleştirdi.

cihatburak

Burak resimlerinde toplumun ve insanların yaşadıkları çelişkileri yerel bir sanat geleneği ve son derece ayrıntıcı bir tavırla yansıttı. Yozlaşan değerlere bir eleştiri ve mizah anlayışıyla yaklaştı. Günlük yaşam sahnelerini anılara bağlayarak gerçekleri fantastik bir bağlam içinde ele aldı ve bilinen, tanıdık nesneleri bir düş dünyasının yaratıklarına dönüştürdü. Özellikle İstan­bul’un çeşitli köşelerinden mimarca bir kurgu ile oluşturduğu görünümlerinde yoz ve anlamsız olanı yansıttı. Yapıları, bu yapılardan oluşan kentleri, bu kentlerde yaşayan huzursuz ve anlamsız insanları, gerçekliğin bilincinden ayrılmadan, ama bir düş dünyası içinde çizdi. 1960’tan sonra “kadın” temasını işlediği “Brigitte Bardot’ ya Saygı”, “Üç Güzeller” gibi yapıtlarında, özellikle duygu ve karşıt renk kullanımı açısından dışa vurumcu anlayışa eleştirel gerçekçi bir anlatıma ulaştı. 1970’lerden sonraki resimlerinde ölüm düşüncesini işledi ; bu düşünceyi, öz-biçim karşıtlığıyla süslü mezar taşlarında somutlaştırdı. Atatürk, Fa­tih Sultan Mehmed, Nâzım Hikmet gibi önemli tarihsel kişileri simgesel biçimde tuva­le yansıttı. Burak’ın yapıtları, mimarlığından kaynaklanan sağlam bir mimari kurgu göster­mekle birlikte, gerek renk kullanımı, gerek biçim ve duygu açısından ressamca bir duyarlık ve özgürlük taşımaktadır.

Cihat Burak Kimdir, Cihat Burak Hayatı

Burak 1992’de, Yayımlanmamış Öykü Ki­tabı dalında Yunus Nadi Ödülü kazan­mıştır.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.