Çevremizdeki Kirlilikler Nelerdir?

Bu yazımızda çevremizdeki kirlilikler nelerdir kısaca olarak bilgi aktaracağız.

İnsan doğayla etkileşim halinde olan bir varlıktır. Canlı ve cansız varlıklar olarak etrafımızı saran her şey çevremizi oluşturur. İnsanlar, bilim ve teknolojinin gelişmesiyle adeta bir sıçrama gerçekleştirmişlerdir.

Fakat ne yazık ki bilim ve teknolojinin amaçsız, bilinçsiz ve düzensiz kullanımları çevreyi olumsuz etkilemektedir. Sanayileşme, fabrikalaşma ve makineleşme gibi durumlar, organik ve anorganik maddelerin doğrudan doğaya salınımı sebebiyle çevreyi kirletmektedir.

Atıkların doğrudan doğayla teması, tarım ve hayvancılıkta atıkların yakılması, doğaya bırakılması, gazların salınımı çevreyi kirleten diğer unsurlardır. Ayrıca düzensiz ve amaçsız ışık ve ses dalgaları da çevreyi kirletmektedir.

Çevre kirlilikleri şu şekildedir:

*Hava kirliliği

*Su kirliliği

*Toprak kirliliği

*Ses kirliliği

*Işık kirliliği

Çevremize göre kirlilikler:

Hava kirliliği: Çevremizde taşıtların egzoz gazları, hayvanların gaz salınımlar, tarım alanlarının yakılması, ormanların yanması, fabrika bacalarından çıkan sanayi atıkları hava kirliliğini oluşturur. Atmosfer kirlenir. Zehirli gazlar çözünmez. Canlı hayatını tehdit eder.

Su kirliliği: Yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının fabrika atıkları ve insanların günlük atıklarının imha edilmesi ile dolması su kirliliği meydana getirir. Ayrıca suya karışan zehirli ve zararlı maddeler de ilaçlanma yapılmazsa su kirliliği oluşturur. Bu da başta su canlıları olmak üzere suyla ilişkisi olan bütün varlıkları etkiler.

Toprak kirliliği: Toprağın çeşitli atıklarla kirlenmesi, toprağa karışmayan ya da toprağa karışması uzun süren maddelerin toprağa atılması sonucunda oluşur. Kirlilik toprakta yaşayan ve topraktan beslenen her varlığı etkiler.

Ses kirliliği: Çevremizde araçların çıkardığı, müzik aletlerinin çıkardığı yapay ses kaynaklarından ve insanların çıkardığı sesler olarak doğal ses kaynaklarından dolayı ses kirliliği oluşmaktadır. Atmosferde asılı kalan ses gürültü kirliliği oluşturur.

Işık kirliliği: Özellikle elektriğin keşfedilmesiyle başlayan aydınlatma yöntemleri, reklam verme amaçlı, eğlence amaçlı veya amacının dışında israf olarak kullanıldığında kirlilik oluşur. Işık atmosferi kirletir ve görüş açısını daraltır.

Çevremizdeki Kirlilikler Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.