Çevre Mühendisliği Bölümü Nedir Tanıtımı

 

Üniversite sınavlarına hazırlanan ve Çevre Mühendisliği bölümünü seçmeyi düşünen adaylara bu meslek hakkında bilgileri, puanlarını ve mesleğin geleceği hakkında bilgileri derledik. İşte Çevre Mühendisliği Bölümü –  Mesleği hakkında bilgiler :

Çevre Mühendisliği Bölümü Tanıtımı:

Hava, su, toprak gibi doğal kaynakların en iyi şekilde kullanılması, bunların kirlenmesine neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması, kirlenmenin yol açtığı estetik ve ekonomik kayıpların önlenerek insan sağlığına ve rahatına uygun çevre şartlarının sağlığına ve rahatına uygun çevre şartlarının sağlanması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Mezunları planlamacı olarak Bayındırlık ve İskan, Kültür, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret, Tarım ,Orman Bakanlıkları, Karayolları Genel Müdürlükleri, DSİ, İller Bankası ve Belediyeler gibi kamu kuruluşlarında çalışabilir. Ayrıca uzmanlık alanlarına göre ulaşım, tarihi çevre doğal çevre ve turizm planlaması konularında da çeşitli iş sahaları bulabilirler.

Programın Amacı: Çevre mühendisliği, hava, su, toprak gibi doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, bunların kirlenmesine neden olan etkenlerin kaynaklarında kontrolü ve yok edilmesi, kirlenmenin yol açtığı estetik ve ekonomik kayıpların önlenerek insan sağlığına ve refahına uygun çevre koşullarının yaratılması konularında eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Çevre mühendisliği bölümünde lisans düzeyinde öğrenim süresi 4 yıldır. Öğrenimin ilk yılında matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel dersler okutulur. Daha sonraki yıllarda, çağdaş çevre mühendisliğinin gerektirdiği mesleki bilgi ve beceriyi kazandıracak dersler verilir. Bunlar arasında ikinci yıldan başlayarak, çevre kimyası, çevre mikrobiyolojisi ve kimyasal mikrobiyoloji; bilgisayar kullanımı; hidrolik; hava, su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesi, en iyi biçimde kullanılması, kirliliğin kontrolü ve önlenmesi; katı, sıvı ve gaz atıkların, gerek alışılagelmiş gerekse ileri düzeyde teknikler kullanarak, çevreye zararsız hale getirilmelerine yönelik sistemlerin projelendirilmeleri gibi dersler ve uygulama çalışmaları bulunmaktadır. Bölümlerde ayrıca yaz stajları ve uygulama dersleri zorunludur.

Gereken Nitelikler:Çevre mühendisliğine girmek isteyenlerin yaratıcı, araştırıcı, azimli, üstün bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi fen dersleri yanında ekonomi, sosyoloji gibi sosyal alanlara da ilgi duyan; daha iyi ve sağlıklı bir çevre yaratabilmek için mücadele verecek kişiler olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Çevre mühendisliğinden mezun olanlara “Çevre Mühendisi” ünvanı verilir. Çevre mühendisi çevrede yapılan tüm üretim ve tüketim faaliyetlerinin insan sağlığına, refahına ve doğal dengeye zarar vermeyecek biçimde ayarlanması için gereken önlemleri araştırır; su, toprak ve hava ortamlarında kalite kontrolleri yapar; fabrika atıklarının insan sağlığına zararlı hale gelmeye başladığı miktarı saptar; yerleşim merkezlerinde kanalizasyon, su şebekesi gibi sistemlerin insan sağlığına en uygun biçimde yapılıp işletilmesi için gerekli önlemlerin alınmasına çalışır. Çevre konuları çok yönlü olduklarından, çevre mühendisleri başta inşaat ve kimya olmak üzere, yerine göre, tüm diğer mühendislerle; şehir ve bölge plancılarıyla; mimarlarla; biyolog, kimyager ve fizikçi gibi fen bilimcilerle; sosyolog, psikolog gibi sosyal bilimcilerle; ekonomistlerle; işletmecilerleçalışma ve işbirliği yapma durumundadırlar. Çalışma ekibinde anlaşma ve uyum olduğu, alınan kararlar uygulamaya yansıdığı sürece kişi bu alandaki çalışmalarından doyum sağlayabilir.

Çalışma Alanları:Çevre mühendisliği çağımızın sorunu olan çevre kirlenmesini önlemeyi hedef aldığı ve doğrudan insan sağlığını ve refahını korumayı amaçladığı için, önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacaktır. Çevre mühendislerinin çoğu planlamacı olarak Bayındırlık ve İskân, Kültür, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, İller Bankası, belediyeler, Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlıkları gibi kamu kuruluşlarında görev alabilirler. Sağlık Bakanlığı Merkez ve İl teşkilatlarında ve Başbakanlığa bağlı olan Çevre Genel Müdürlüğünde çevre mühendislerine büyük gereksinim duyulmaktadır. Özel çalışanlar yukarıda belirtilen kamu kurumları, Belediyeler ya da kişi ve firmaların araştırma ve planlama işlerini yapabilmekte, İller Bankası ve belediyelerce ihaleye çıkarılan şehir imar planlarını hazırlamaktadırlar. Ayrıca uzmanlaştıkları konulara göre ulaşım, tarihsel çevre, doğal çevre ve turizm planlaması konularında çeşitli iş alanları bulunmaktadır.

Çevre Mühendisliği Nedir, Çevre Mühendisliği Ne İş Yapar, Çevre Mühendisliği Maaşları, Çevre Mühendisliği İş İmkanları, Çevre Mühendisliği İş Çalışma Alanları, Çevre Mühendisliği Mesleği Hakkında Bilgiler, Çevre Mühendisliği Bölümünün Geleceği, Çevre Mühendisliği Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Çevre Mühendisliği Bölümü Tercih Edilir mi, Çevre Mühendisliği Tanıtımı, Çevre Mühendisliği Kazanç Durumu ve İş Olanakları, Meslek Rehberi, Çevre Mühendisliği Mezunları Ne İş Yaparlar , Çevre Mühendisliği Mezun Olduktan Sonra İş İmkanı Nerede Çalışırlar, Çevre Mühendisliği İş Bulma Durumu

> Çevre Mühendisliği Bölümü Hakkında Sorularınızı ve Yorumlarınızı Aşağıdan Anında Yazabilirsiniz

27 yorum

  1. Çok güzel bir bölüm Kocaeli Üniversitesinde okuyorum 3.sınıfa geçtim doğanın iyice kirletildigi bu zamanlarda bu yolu seçecek insanlara ihtiyaç var artık kamu spotlarında her türlü kurumda atıkların her türlüsü elektronik,plastik,kağıt olarak ayrı ayrı kutular var arkadaşlar kendinize inanın ve gelin bu mesleğe etrafın baskısı yıldırmasın sizi işsizlik var diye de korkmayın tıpın bike geleceği muamma ömür boyu surecek bir meslek rahat olun

  2. Arkadaşlar çevre mühendisliği bölümü çok muazzam bir bölüm. İçine girince anlayacaksınız hersey o kadar ince ve detaylı kı arastırınca insan daha cok baglanıyo meslege.. Bnde son sınıf ögrencisiym ve inşallah iyi bir mühendis olurum olacgm. Meraklı olun arastırın ve gercekten bölümünüzü sevin arkadaslar. Siz topluma hizmet edecek insanlar olacaksnz ve onların refahı saglıgı için çalısacaksınız.. Hepinize şimdiden başarılar dilerim.

    • selam arkadaş ben çevre mühendisiyim iş bulmak zor diyen bir insan doğru aramayı bilmeyen bi insandır. Eğer başarılı ve sosyal bir öğrenci isen senin sorunun iş bulmak değiş iş seçmek olur. Büyük düşünün.

  3. Merhaba yağız abi bende inşallah bu sene samsunda çevre mühendisliği okuyacağım ama ben m öğrencisiyim fizik,kimya, biyoloji 0 . Çevreyi sevdiğimden bu bölümü çok istiyorum bazıları puanı düşük falan diyor ama ben gerçekten istiyorum bu bölümü internetten araştırdım biraz dersleri zor gibi ama emek olmayınca hiçbir şey olmuyor tabiki. Benim kendime güvenim var ama herkes kendi alanından tercih yap diyor yapamazsın diyor. İş imkanı konusunda dediğim gibi emek olunca iş bulunur. Bi ayrı konu da samsunun ders programına baktım ingilizce almanca fransızca yazıyor o 3 dil dersini birden alıyor muyuz ? Teşekkürler şimdiden. :)

      • Çoğu ünviersitede fizik 1 ve fizik 2 dersleri var basit yaparsınız. Daha çok matematik zor türev integral sayısal analiz diferansiyel denklemler vs. Onun haricinde kimyanız iyi olursa tadından yenmez çünkü bölüm kimya ağırlıklı. Çevre kimyası, su temini, fiziksel temel işlemler falan hepsinde kimya var. Fizik hidrolik akışkanlar mekaniği vs derslerinde mevcut velevki kimya içeren derslere göre gayet kolay 3 4 kalıp formül ezberler geçersiniz

  4. Arkadaşlar. Ben Samsun 19 Mayıs üniversitesi 4. sınıf çevre mühendisi öğrencisiyim. Öncelikle Çevre mühendisliğini iyi araştırmanızı tavsiye ederim. Yeni gelen 1. sınıflar hep çevre düzenlemesi gibi fikirlerle geliyor. Mesela Bir binanın kanalizasyon bağ bahçe düzenlemesi gibi. Çevre mühendisliği bu değildir. O işlere peyzaj mimarlığı bakar. Öncelikle çevre mühendisliği Atık temizleme üzerine kurulu mühendislik sistemidir. Ana gayesi budur. Fakat diğer iş alanlarınada değinicem. Bir hocamızın lafı vardır. Bizim mühendisliğimiz su ve insan hayatı olduğu sürece devam edecektir. Çok doğru bir laf. İnsanların oluşturduğu su atıkları katı atıklar evsel atıklar vb. hepsiyle biz ilgileniyoruz. Bizim mesleğimizde para sınırı yoktur. Her meslekte oldugu gibi. Siz kendinizi ne kadar geliştirirseniz o kadar ekmeğini yersiniz. Bakın ben 2 senedir staj yapıyorum. Staj yaptıgım yerlerden bir tanesi arıtma tesisiydi. Tesisin neredeyse %80 i çevre mühendisiydi. Stajerleri saymıyorum. Yani iş konusunda sıkıntıya düşücek bi durumumuz yok. Arkadaşlar yeni bir bölüm oldugu için mesliğin temellerini bizler atıyoruz. Bir makina veya inşaat mühendisi gibi değilliz. 1970 senesinde işe girmiş makina mühendisi hala piyasada bunu da göz önünde bulundurun. Tamam köklü meslekler herzaman iş bulur ama iyi pozisyonlarda bulamaz. Çevre mühendisliğinin geçmişi 20 senedir. yani 4 seneden 5 dönem mezun vermiştir. Piyasada yeni yeni nitelikli insanlar var. Bu bizim içini iyi birşey.

    Meslek gruplarına ve iş alanlarına gelince. Arkadaşlar temel olarak aklınıza hangi katık geliyorsa orda bir çevre mühendisi var olmak zorundadır. Kanun kural bunu söylüyor. Hastane fabrika Katı atık depolama yerleri. (İlaç firmaları) geri dönüşüm tesisleri. Bunlar temel çalışabileceginiz yerleri. Alacağınız İSO belgeleriyle, İnşaat şantiyelerinde. İş ve iş güvenliği uzmanlığında, Bakanlıklarda belediyelerde Devlet su işlerinde.İSKİ de ve aklıma gelmeyen bir çok yerde. (Özellikle belediyeler deli gibi arıyor. İlçenin pis sularını yönetebilmek için. Belediyeler bizim için çok önemli.) Şunu unutmayın arkadaşlar. İnsan hayatı oldukça bizde varız.

    Maaş konusuna gelince. Benim bir üst dönemim mezun oldu. Erkekler askere gittiler asker olamayana iş yok :) Bayan arkadaşlar hemen iş buldular. Bir arkadaşım 1.500 lirayla başladı. Sabah 9 akşam 17.00 Artı primi var. Bir arkadaşım belediyede işe girdi. Proje üretiminde şuan maaşı 1400 lira altına araba verdiler. Erkeklerden daha haber yok askerten dönünce bakıcaz. :) Bir mühendis deneyimsiz 1500 lira kazanabiliyorsa öpüp başına koymalı. Ayrıca çevre danışmanlık şirketlerinin kazançları ortada. En kötü atık kontrolu bugun 300 tlden başlıyor. Ayda 2 kere bu olmak zorunda 600 tl demektir. 10 firmadan 6 bin Tl. İmza çok önemli birşey :)

    Kısacası arkadaşlar çevre mühendisine her yerde iş vardır. Biz simdiden iş başvurularını kontrol etmeye başladık. Çevre mühendisi olarak arattıgınız zaman internette en az 25 ilan çıkıyor tek sitede.Değerlendirmenizi iyi yapın. Ve mutlaka tercih etmeden önce Çevre mühendisi okuyanı ve çalışanıyla görüşün. Yeniliğe çok açık olan bir meslek oldugu için mevzuat değişebiliyor.

    Son olarak bu detayı eklemek istiyorum. 3 4 yıl piyasada çalışmış çevre mühendisinin aldığı maaş 4 bin 5 bin arasıdır. en kötüsü 3 bin alır. Örnekleri çok mevcut. Çevre mühendisliği odasından takip edebilirsiniz maaş çizelgelerini. Kaliteyi düşürmemek için yani hamal gibi çalışmamak için maaş çizelgesi tutan tek odadır. Bu maaş çizelgesine göre iş ilanları ve maaş teklifleri sunulur saygılar.

    • Yağız kardeşim Allah razı olsun şu an tercih dönemindeyim.4 sene sayısalda kaldıktan sonra eşit ağırlığa geçtim.Fiziği sevmediğim için.Hukuk istiyordum gelmedi.Zaten bi kaç ay çalışmayla nerde hukuk kazanmak.Bu sene gerçekten üniversiteye gitmek istiyorum.Hem sosyal bilimlere ilgiliyim hem de analitik düşünce yeteneğim var mühendislikleri araştırırken çoğunun yoğun bir fizik ders içeriği olduğunu gördüm fakat bu çevre için geçerli değil çok hoşuma gitti bu.Ayrıca gerçekten açıklayıcı bir yazı olmuş yol gösterici nitelikte.Diğer forumlarda hep dalga geçiliyor maalesef insanlar bilgi sahibi olmadan her şeye yorum yapıyorlar.Size daha detaylı sorular sormak istiyorum.Örneğin çanakkale 18 mart üni ing çevre mühendisliği geliyor.İngilizce çok zorlar mı ? Ayrıca şu imza yetkisi çok hoş kusura bakmayın biraz aceleci davranıyorum ama gerçekten yardıma ihtiyacım var .Şimdiden değerli bilgilerinize iletişim adresim : kajmeri@hotmail.com buraya da yazabilirsiniz

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.