Çekirdeğin Toplu Modeli

Çekirdeğin toplu modeli, çekirdeğin sı­vı damlacığı modeli ile kabuk modelini birleştiren ve bu modellerin tek başlarına açıklayamadığı bazı magnetik ve elektriksel özellikleri açıklamak amacıyla geliştirilmiş olan atom çekirdeği tanımlamasıdır.

Çekirde­ğin kabuk modelinde çekirdeğin yapısı ve davranışı, eşlenmiş protonlu ve eşlenmiş nötronlu kapanmış kabuklardan oluşan pa­sif çekirdek özü ile bunun dışındaki ayrık (eşlenememiş) nükleonlar (protonlar ve nötronlar) temel alınarak açıklanır. Çekir­değin sıvı damlacığı modelinde ise çekirde­ğin yapısı ve davranışı (küresel bir su damlacığındaki moleküllerin toplam enerji­ye ve yüzey gerilimine olan katkılarına benzer biçimde), tüm nükleonların istatis­tiksel katkılarından yola çıkılarak kurulur. Toplu modelde çekirdeğin yüksek enerji düzeyli durumları ve bazı magnetik ve elektriksel özellikler (magnetik moment ve dörtkutup momenti), kapanmış kabukların dışındaki nükleonların hareketi, çekirdek özündeki eşlenmiş nükleonların hareketiyle birleştirilerek açıklanır.

Çekirdeğin özü bir sıvı damlacığına benzetilebilir. Bu damlacı­ğın yüzeyinde dolanan kararlı gelgit çıkıntı­sının yönü, dışında dönmekte olan eşlenme­miş nükleonlara yöneliktir. Protonların (po­zitif yüklü parçacıklar) gelgiti bir akım oluşturmakta ve bu akım çekirdeğin magne­tik özelliklerine katkıda bulunmaktadır. Eşlenmemiş nükleonların sayısının çoğal­masıyla çekirdekteki biçim bozukluğu artar; ölçülen dörtkutup momentinin varlığı da bu biçim bozulmasıyla açıklanır (bu moment, çekirdek biçiminin bir göstergesi ya da uzaydaki elektrik yükü dağılımının küresel bakışımdan ne ölçüde saptığının bir ölçütü olarak düşünülebilir).

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.