Çanakkale Savaşının Türk Tarihi Açısından Önemi

Bu yazımızda Çanakkale Savaşı’nın türk tarihi açısından önemi kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Birinci Dünya Savaşı öncesi ideolojik bağımsızlık hareketleri ve sanayileşmenin getirdiği hammadde, Pazar ve kaynak arayışının sömürgecilik ideolojisini oluşturması, faşist ve emperyalist fikir hareketlerinin cereyanında silahlanma yarışı ve güç dengeleri kurma gayreti savaşı hazırlayan unsurlar olmuştur.

1914 yılında patlak veren savaşa, birçok dünya ülkesi katılırken bir Alman kurnazlığı ile Osmanlı da katılmak zorunda kalmıştı. Osmanlı’nın Asya ve Avrupa topraklarının geçişinde stratejik bir yerde olması ve bu bölgede iki boğaz bulundurması çok büyük önem taşımıştır.

Bu boğazların birini barındıran Çanakkale’de ise payitaht İstanbul’u işgal etmek için gelen ordulara karşı bir cephe açılmıştır. Çanakkale, Birinci Dünya Savaşı’nın bir Osmanlı cephesidir fakat başlığımızdan da anlaşılacağı üzere tek başına müstakil bir savaş gibidir.

18 Mart 1915’te en etkili saldırının başlamasıyla Çanakkale de 9 Ocak 1916’ya kadar süren savaşta 250 bin kişi cephede 150 bin kişi hastanelerde şehit olmuştur. Osmanlı Devleti’nin bütün topraklarından eli silah tutan herkesin katıldığı savaşta en kesif çatışmalar yaşanmıştır. Savaş tarihine geçecek sahnelerin yaşandığı Çanakkale’de kurşunların havada çarpışması, Seyit Onbaşı’nın 275 kiloluk mermiyi sırtlayıp isabet ettirmesi, siperlerin birbirine yakın olması en destansı olaylardır.

Çanakkale Savaşı’na Ortadoğu’dan, Balkanlar’dan, Afrika’dan ve Anadolu’dan olmak üzere 72 milletten insan katılmış ve aynı dava uğruna savaşmış ve şehit olmuştur. Şehit olanlar arasında diplomalılar, diplomasızlar, yaşlılar, çocuklar halkın her kesiminden insan bulunmaktadır.

Çanakkale geçilemez denilerek vatan savunmasının yapılması ve şehit kanlarının akıtılması Türk Tarihi’ne altın harflerle yazılan bir muhaberenin yaşanmasına neden olmuştur.

Çanakkale Savaşının Türk Tarihi Açısından Önemi Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.