Bükreş Antlaşmasının Maddeleri

abd5c22e36aff2f5c2422aadf7c0e27a_1304073299Bükreş Antlaşması 28 Mayıs 1812 tarihinde Osmanlı Devleti ile Rusya arasında imzalanan bir antlaşmadır. Bükreş antlaşması günümüzdeki Romanya’nın Bükreş kentinde imzalanmıştır ve adını da bu şehirden almıştır. Bükreş barış antlaşması sayesinde 1806-1812 yılları arasında yapılan Osmanlı-Rus savaşı sona ermiştir.

II. Mahmut tahta geçtiği dönemde 1806 senesinde ateşlenen Osmanlı-Rus savaşı Osmanlı Devleti ve Rusya arasında tüm hızı ile devam ediyordu. Birleşik Krallıklar ile 1809 senesinde antlaşma yapıldığında bu antlaşma ile Rusya İmparatorluğu ile savaşa devam edilmesi kararı alınmıştı.

Rusya’nın Fransa ile arasındaki sorunlar, Osmanlı Devleti ordularının seneler boyunca süren bu savaşta yorgun düşmesine ve ordunun tükenmesine neden olmuştur. Her iki tarafı da olumsuz olarak etkileyen bu savaşa 1812 senesinde imzalanan Bükreş barış antlaşması ile son verilmiştir.

 

28 Mayıs 1812 Bükreş Antlaşması Maddeleri:

1- Rusya, Eflak ve Boğdan bölgelerini terk edecek. Besarabya bölgesi ise Ruslara verilecek.

2- Osmanlı Devleti Bosna ve Eflak’tan 2 sene vergi istemeyecek.

3- Sırplar kendi iç işlerinde serbest olacaklar.

4- Tuna nehri bölgesinde hem Osmanlı Devleti gemileri hem de Rusya İmparatorluğu gemileri serbest gezebilecek. Prut ve Tuna nehirlerinin sol sahilleri ise söz konusu bu iki ülke arasında sınır olarak kabul edilecek.

5- Anapa Kalesi dahilinde Kuzeyde bulunan Kuban Irmağı ağzından Güneyde Bzıb Irmağı ağzına kadar uzanan Karadeniz kıyılarının kontrolü Osmanlı Devletine bırakılacak. Bzıb Irmağından Rioni Irmağına kadar uzanan Karadeniz kıyılarının kontrolü ise Rusya Devletine bırakılacak.

Bükreş barış antlaşması Rusya’yı temsil eden Rus kumandan Mihail Kutuzov tarafından imzalanmıştır.

Bükreş Antlaşması Maddeleri ve Önemi Konusundaki Yorum ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Alanından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.