Buhurizade Mustafa Itri Hayatı ve Besteleri

Buhurizade Mustafa Itri Kimdir Hayatı ve Besteleri

Itri Hayatı Kısaca, Itri Hayatı ve Eserleri

1640-1712 tarihlerinde İstanbul’da doğup yaşamış, Türk bestecisi, ozanı ve hattatıdır.

Hakkında çok az bilgi olan Itri çok önemli sanat eserleri olan bir sanatçıdır. 4.Mehmet döneminde Saray Fasıl Heyeti’nde ses sanatçılığı yapmasıyla, çok fazla para kazanmış ve esirciler kahyalığı ünvanı kazanarak başka ulusların müziği hakkında bilgi edinme şansı kazanmıştır.

Şiirlerini tek bir divanda toplayan Itri’nin mecmualarının bir derlemesi bulunmaktadır. Itri’nin en başarılı azı türü taliktir.

Hatlarından ve şiirlerinden çok en büyük ünü, bestelerinden gelmektedir. Yazılı kaynaklar bulunmamasından ötürü günümüze sadece 42 tane bestesi ulaşmıştır. Bunlar bile Itri’nin bir sanat dehası olduğunu kabul etmek için yeterli sayılmaktadır.

Itri’nin Besteleri:

Çalgısal 38 sözlü bestesi bulunan ıtri’nin 10 bestesi dini, kalanı din dışı eserlerdir. . Itri’ nin dini eserlerinin en önemlisi, tüm İslam alemine yayıl­mış olan Kurban Bayramı Tekbiri ve Salât-ı Ümmiye’dir. Dini eserlerinin en uzunları olan Na’t-ı Mevlapa ile Segâh Ayin, Mevlevi müziği repertuvarının olmazsa olmaz iki ölümsüz eseridir. Neva Kâr, sadece Itri olmamakla birlikte, din harici klasik Türk müziğinin de en önemli eseri sayılır. Itri’nin, din harici eserleri içinde şunları da anmak gerekir: Bestenigâr Birinci Beste (Gamzen ki ola saki-i çeşm-i siyeh-i mest); Rehavi İkinci Beste (Yine ey ruh-i musavver kafestende misin); Hisar ikinci Beste (Cam lâlindir senin, ayine ruy-i enverin); Pençgâh İkinci Beste (Hem sohbet-i dildar ile mesrur idik ol dem); Hisar Ağırsemai (Dil-i pür- ıstırabım mevce-i seylabdır sensiz); Rehavi Ağırsemai (Dile maye-i safa­dır hatt-ı ruyi yar derler); Irak Ağır­semai (Nevruz erişti şarap istemez misin); Segâh Yürüksemai (Tuti-i mucize-gûyem ne desem lâf değil).

3 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.