Biyoçeşitliliği Tehdit Eden Faktörlerin Nelerdir?

Aşağıda biyoçeşitliliği tehdit eden faktörlerin nelerdir kısaca olarak ele alacağız.

Biyoçeşitlilik, bir bölgede yaşayan genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik dengelerin oluşturduğu bir bütünlük olarak tarif edilmektedir. Canlı çeşitliliğinin olduğu bir yerde bitki örtüsü, toprak özellikleri, yeryüzü şekilleri, iklim, hava olayları, ısı, sıcaklık, nem ve basınç gibi fiziksel değerler etkenler oluşturmaktadır.

Biyoçeşitliliği tehdit eden iklim, toprak özellikleri, yeryüzü şekilleri üzerinde hasara neden olan, doğal denge ve döngülerin bozulmasına neden olan birçok olay yaşanmaktadır. Bu olaylar canlılık faaliyetlerini azaltmakta ve zamanla da yok etmektedir.

Biyoçeşitliliği tehdit eden faktörler şu şekildedir:

*Erozyon

Çeşitli doğal olaylar ve afetler nedeniyle toprak yüzeyinde meydana gelen kaymalar bazı taşınmalara ve yok olmalara neden olarak türlerin azalmasına neden olmakta ve bariyerler oluşturmaktadır.

*Yanlış tarım uygulamaları

Tarımda gerçekleştirilen yanlış zirai ilaç uygulamaları canlıların sağlığına zarar vererek bazı türlerin yok olmasına ve besin zincirinin bozulmasına neden olur.

*Aşırı avlanma

Yasak, kaçak ve aşırı avlanma nesillerin yok olmasına ve besin zincirinin bozulmasına neden olmaktadır.

*Çevre kirlilikleri

Ev ve sanayi atıklarının doğrudan doğaya bırakılması çevre kirliliklerine neden olarak canlılık faaliyetlerini olumsuz etkilemektedir.

*Kuraklık

Sulak alanların kurutulması, toprağın verimsiz ve bakımsız olması, yağışların yaşanmaması canlılık faaliyetlerini engeller.

*Küresel ısınma

İklimlerin gecikmesi ve bozulması, yağışların yaşanmaması ve iklim bariyerlerinin oluşmaması türlerin yok olmasına ve canlılık faaliyetlerinin bitmesine neden olur.

Biyoçeşitliliği Tehdit Eden Faktörlerin Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.