Bir Dönemin Tarihi Grantha Alfabesi

Şimdi bahsedeceğimiz Grantha alfabesi, 5. yüzyılda Hindistan’ın güneyinde geliştirilmiş olan ve günümüzde de kullanılan yazı sistemidir. Grantha’nın en eski örnekleri (5-6. yy) Madras yakmlann- daki Pallava Krallığı’ndan kalma bakır lev­halar üstündeki yazılardır. Erken Grantha olarak sınıflandırılan bu yazılara, bakır levhalardan başka taş anıtların üstünde de rastlanır. 7. yüzyıl ortasından 8. yüzyıl sonuna değin kullanılan Orta Grantha ko­nusundaki bilgiler de gene bakır ve taş yazıtlardan edinilmiştir.

9. yüzyıldan 14. yüzyıla değin kullanılan yazı ise, Geçiş Grantha’sı olarak adlandırılır; 14. yüzyıldan sonra çağdaş harfler kullanılmaya başlamış­tır. Günümüzde Grantha’nın “köşeli” Brah­man yazısı ve “yuvarlak” Cayna yazısı olmak üzere iki biçimi vardır. Tulu-Malayalam yazısı Grantha’nın 8. ya da 9. yüzyıldan kalma bir biçimidir. Çağdaş Tamil yazısının da Grantha’dan türemiş olabileceği düşü­nülmekle birlikte, bu kesinlik kazanma­mıştır.

d-granthe

Grantha, başlangıçta yalnızca Sanskrit dili­ni yazıya geçirmek için kullanılıyordu. Ama sonraki biçimleri, Hindistan’ın güneyinde konuşulan bazı Dravid dillerinin yazımında da kullanılmıştır. Soldan sağa doğru yazılan alfabede, beşi ünlü olmak üzere 35 harf vardır.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.