Bilim Felsefesi Nedir

Bilim felsefesi ders notları hakkında bilgi kısaca, bilim felsefesi nedir?

Bilim ve felsefe pek çok açıdan birbirlerinden ayrılmaktadır. Ancak bilim felsefesi diye bir alan da mevcuttur. Bu felsefe dalı bilimi anlamaya ve açıklamaya çalışır.

Bilim ve felsefe birbirlerinden ayrıdır fakat birbirlerinden beslenirler. Rönesans’tan beri farklı tiplerde bilim ve felsefeler var olmuştur ancak daima birbirlerini etkilemişlerdir. Bilimin felsefesinin yapılması rastgele başlamış bir şey değildir. Bilim adamları ile filozofların çoğunlukla aynı insan olmaları ile Orta Çağ anlayışına bir son verilmiştir ve bilimdeki gelişmeler ivme kazanmıştır. Bu insanlar bilimin problemlerine yoğunlaşmışlardır ve böylece bilimin gelişmesini sağlamışlardır. Bu yaptıkları şey de bilim felsefesinden başka bir şey değildir.

Mantıkçı pozitivistler bilim felsefesinin bir disiplin haline gelmesini sağlamıştır. Disiplin dışında bilim felsefesinin manası düşünülecek olursa çok fazla konuyu ele aldığı görülür.

Günümüzde iki tür eğilim mevcuttur. Bu eğilimler bilimi farklı tarzda anlamak gerektiğini düşünürler. Bilimi ürün olarak kabul edenler sembolik mantık dilini bilime ait metinleri analiz etmekte kullanmayı öne sürerler. Böylece açıklığa ulaşılacaktır. Bilimi etkinlik olarak kabul edenler ise toplumun iç yapısının incelenmesinin (inancı ve ilişkileri) bilimi anlamanın tek yolu olduğunu öne sürerler.

Bilim Felsefesi Nedir Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.