Besin Zinciri Nedir?

Aşağıda besin zinciri nedir kısaca olarak ele alacağız.

Dünyada canlılığın devam etmesini sağlayan bazı kanunlar bulunmaktadır. Canlılığın devam etmesinde çevresel koşulları ile birlikte canlıların sahip olduğu özelliklerden meydana gelen şartlar da bulunmaktadır. Besin zinciri de dünyada canlılığın devam etmesini sağlayan bir döngü ve dengedir.

Besin zinciri, üretici, tüketici ve ayrıştırıcı olarak üç kısımdan oluşan canlılardan oluşmaktadır. Canlıların beslenerek elde ettikleri enerjileri kimysal enerji olarak sarf etmelerinden ileri gelen bir zincir olarak meydana gelir. Enerji aktarımı %10 oranında azalarak ve artarak bir piramit oluşturmaktadır.

Canlıların beslenme şekilleri ve özelliklerine göre bir dizi oluşturması beslendikleri besinlere göre tasnif edilmesi besin zincirini oluşturmaktadır. Besin zincirinin her kademesinde ayrıştırıcılar bulunmaktadır. Tüketiciler ile birincil, ikincil ve üçüncül olmak üzere ayrılırlar.

İnsanlar tüketiciler sınıfında bulunmaktadır. Besin zincirinde enerji geçişi sağlanmaktadır. Kimyasal enerji geçişi sayesinde canlılık faaliyetleri devam etmektedir. Geride kalan artıklar ise doğaya karışmakta ve yer altında zenginlikler meydana getirmektedir.

Okyanuslarda ölen canlıların dibe çökmesi ve tortular oluşturarak zaman içinde yer altı zenginliklerine dönüşmesi de bu şekildedir. Besin zincirinin kesintiye uğraması, zarar görmesi canlılık faaliyetleri olumsuz etkiler. Bu nedenle canlılık faaliyetler son bulma noktasına gelebilir. Türlerin çeşitliliği olumsuz etkilenir. Nesillerin zarar görmesi ve bazı canlıların neslinin tükenmesi meydana gelebilir.

Besin Zinciri Nedir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.