Atatürk’ün Tarih Bilimine Katkıları

Türk milletinin büyük önderi Mustafa Kemal Atatürk, ülkesi için sayılamayacak kadar çok çalışmaya imza atmış ve uygulamalar yapmıştır. Bu yazımızda sizlere Atatürk’ün tarih bilimi ile ilgili uygulamaları konusunda bilgi vereceğiz.

atatürk-ilgili-sözlerMustafa Kemal Atatürk, yaşadığı dönem ve ülkesi için çalıştığı süre boyunca tarih bilimine fazlasıyla önem vermiştir, Türk ve Dünya tarihi üzerinde bir çok çalışmanın altına imzasını atmıştır. Tarih alanında yaptığı çalışmaların devam etmesi ve aksamaması için 1931 senesinde Türk Tarih Kurumu’nu (THK) kurmuştur. Ayrıca kendisinin tarihe ne kadar önem verdiğini belirtmek ve gelecek nesillere de bu bilimin önemini aşılamak amacıyla gelecek nesillere miras olsun diye bir çok söz söylemiştir.

Atatürk ‘ün Tarih Bilimi İle İlgili Sözleri;

“Tarih ne güzel aynadır. İnsanlar, özellikle ahlaklı olmayan insan toplumları, en yüce kutsal kavramlar karşısında bile hasis duygulara tabi olmaktan nefislerini men edemiyor. Tarihin sinesine geçen büyük hadiselerde bu hadiseler içinde uygulayıcı ve etkili olanların hal hareket ve davranışları onların terbiye ve ahlak seviyelerini ortaya koyar.”

“Tarih; bir milletin kanını, hakkını, varlığını hiç bir zaman inkar edemez.”

“Tarih yapan akıl, mantık, muhakeme değil hissiyattır.”

Tarih konusunda bir çok çalışma yapan Atatürk, aynı zamanda yabancı bilim adamlarını ülkeye davet etmiştir ve araştırma yapması amacıyla Tahsin Bey’i Meksika’ya göndermiştir.

Atatürk’ün Tarih Bilimiyle İlgili Uygulamaları Konulu Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.