Atatürk’ün Samsun’a Çıkışının Önemi Nedir

Osmanlı Devleti, bazı kesimlerin kışkırtmasıyla eski topraklarını geri kazanabilmek, eski gücüne tekrardan kavuşabilmek amacıyla I.Dünya Savaşı’na dahil oldu. Yaşanan kanlı savaşların ardından savaşta Osmanlı çok büyük bir bozguna uğradı. Bu bozgunu fırsat bilen İtilaf Devletleri, Osmanlı’nın güçsüz durumundan da faydalanarak topraklarını ele geçirmeye, kendi aralarında paylaşmaya başladılar. Osmanlı yöneticileri tarafından imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile de devletin bütün orduları dağıtılmış, bütün toprakları işgale açık bir hale gelmişti. Yönetimde bulunan kişiler, Osmanlı’nın toprak bütünlüğünü sağlayabilecek hamleleri yapamıyorlardı, çünkü savaşta galip gelen devletlerin çok yoğun baskısı altındalardı.

Bu durumu iyi analiz eden ve ülkesinin durumunu bilen Mustafa Kemal Atatürk, ülkesinin kurtuluşunun ancak halkın kendi kendisini savunması ile olacağını biliyordu. Bu konuda İstanbul’da gizli bir şekilde çalışmalar yürüten Atatürk, milli bir direniş oluşturmak amacıyla fırsat kolluyordu. İstanbul Hükümeti, Atatürk’ü Karadeniz Bölgesinde azınlıkların yaşadıkları sorunları incelemek ve bu sorunlara çözüm bulabilmek amacıyla Samsun’a yollamaya karar verdi. Bu karar, Atatürk’ün fikirlerini hayata geçirmesi için de gerekli ortamı oluşturmuş oldu. Atatürk, Samsun’a çıkmasıyla birlikte ülke çapındaki tüm vatansever askerlere telgraflar çekerek vatanın durumunu ortaya koydu, yaptığı hamlelerle çözümün nasıl olması gerektiğini tüm insanlara anlatmaya çalıştı.

Atatürk’ün Samsun’a çıkması ile birlikte Kurtuluş Savaşı aslında fiilen başlamış oldu. Bugün hala hayatta olan bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ilk adımı olması açısından Atatürk’ün Samsun’a çıkması önem taşımaktadır.

Atatürk’ün Samsun’a Çıkışının Önemi Nedir Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.