Atatürk’ün Kitap Sevgisi

kitap-sevgisi

Mustafa Kemal Atatürk, hayatı boyunca kitap okumayı seven ve bilgi birikimini kitaplar ile geliştiren bir devlet adamı olmuştur.

Atatürk’ün kitap okuma alışkanlığı okul çağlarında başlamıştır ve bu alışkanlık harp okulu yıllarında da süregelmiştir ve bu dönemlerde Mustafa Kemal Atatürk, yerli ve yabancı olan yazarların fikirlerinden de ilham almıştır.

Mustafa Kemal Atatürk, ülkenin büyük bir zorluk içinde olduğu milli mücadele döneminde bile kitap okuma alışkanlığından vazgeçmemiştir. Bununla birlikte Mustafa Kemal Atatürk bu dönemde elde edilen başarılan kalıcı olması için kitap okumanın ve eğitimin ne kadar önemli olduğunu sürekli ifade etmiştir. Bu düşünceleri doğrultusunda da Mustafa Kemal Atatürk eğitim ve öğretim konuları ile yakından ilgilenmeyi ihmal etmemiştir. Cumhuriyet yıllarında da okuma yazma seferberliğini başlatarak bu seferberliğe “Başöğretmen” olarak öncülük etmekten geri durmamıştır.

Mustafa Kemal Atatürk, 1930 senesinden sonra alınan yeni kitaplar ile büyük bir kütüphanenin sahibi olmuştur ve sayısız kitapları olan Mustafa Kemal Atatürk bu kütüphanesinde saatlerce çalışarak kitaplarını okumuştur ve bu kitapların altını kırmızı, mor renkli kalemlerle çizerek, önemli yerlerin kenarlarını işaretleyerek ve notlar alarak çalışmalarını sürdürmüştür.

Kitap okumayı çok seven Mustafa Kemal Atatürk en az kitap okumak kadar kitapların arasında araştırmalar yapmayı, yeni fikirler üretmeyi, araştırıp edindiği düşünceleri çevresindeki insanlar ile paylaşarak tartışmayı çok severdi ve özellikle tarih konusu üzerine fazlasıyla yoğunlaşırdı. Bu nedenle de Mustafa Kemal Atatürk, kütüphanesinde en fazla tarih kitaplarına yer ayırmıştır.

Atatürk’ün Kitap ve Okuma Sevgisi İle İlgili Kompozisyon Örneğimiz Hakkındaki Yorum ve Görüşlerinizi Yorum Alanından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.