Atatürkün İnsan Hak ve Hürriyetine Verdiği Önem Nedir

Atatürkün insan hak ve hürriyetine verdiği önem nedir hakkında bilgi kısaca

Atatürk cumhuriyetin ilanından sonra önceliği insan hak ve hürriyetlerinin düzenlenmesi konusuna vermiştir. Bu amaçla yeni bir anayasa hazırlamış ve vatandaşların hak ve hürriyetlerini yasalar altında güvence altına almıştır. İnsanların haklarını dilediği gibi savunabilmesi için de yurdun dört bir yanında bağımsız mahkemeler kurmuştur. Modern kanunlarımızın tüm yurtta uygulanmasını sağlamış ve herkesin kanunlardan eşit şekilde yararlanması için çalışmıştır.

Bunun yanında cumhuriyetin ilanın sonraki dönemde insanları seçme seçilme hakları ile buluşturmuştur. Bu sayede halk yöneticilerini kendi belirleyebilmiştir. Ayrıca seçme seçilme hakkı olmayan kadınlar, birçok Avrupa ülkesinden önce 1934 yılında Türkiye’de seçme ve seçilme haklarına kavuşmuşlardır.

Laiklik ilkesi ile insanlar din ve vicdan özgürlüğüne kavuşmuşlardır. İnsanlara bu sayede inandıkları ya da inanmadıkları için getirilen kısıtlamalardan kurtuldular. Her vatandaş inancını özgür şekilde yaşamaya başladı.

Herkes örgün öğretim hakkına sahip oldu. İlköğretim de zorunlu hale getirildi. Herkes ücretsiz eğitim eğitim hakkından yararlanabilecekti. Bu sayede eğitimde fırsat eşitliği tanındı.

Anayasamızın 5 . maddesinde de belirtildiği gibi devletin en temel amacı ülkenin bütünlüğünü sağlamak, cumhuriyeti ve demokrasiyi muhafaza etmektir. İnsanların temel hak ve özgürlüklerinin korunması devlet tarafından yapılmalıdır. Atatürk’e göre devletin amacı memleketin güvenliğini ve insanlar arasındaki adaleti sağlamak, bunu devam ettirmektir. Bu sayede vatandaşların her türlü özgürlüğü güvence altında kalabilir.

Türk milletinin ferdi olarak herkes temel hak ve özgürlüklerinin bilincinde olmalı ve bunlara karşı çıkmalıdır. Her vatandaş birbirini sevmeli ve saymalıdır. Hoşgörü içinde yaşamayı benimsemelidir.

Atatürkün İnsan Hak ve Hürriyetlerine Verdiği Önem Nedir Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.