Atatürk’ün Hukuk Alanında Yaptığı Yenilikler

Atatürk’ün hukuk alanında yaptığı inkılaplar hakkında bilgi kısaca, Atatürk’ün hukuk alanında yaptığı yenilikler.

Hukuk, toplumun kendi arasındaki ve başka toplumlarla olan ilişkisini düzenlemek amacıyla ortaya konmuş çeşitli ilkelerle temellendirilmiş kurallar bütünüdür. Osmanlı Devleti’nin çöküşü ile yeni bir Türk Devleti kuruldu ve bu yeni devletin ilkeleri öncekinden tamamen farklıydı. Yeni ilkeler, yeni bir hukuk gerektirmekteydi. Bu sebeple Atatürk hukuk alanındaki çalışmalarına başladı ve yenilikler yaptı.

En önemli yeniliklerden biri 1926 senesinin 4 Ekim gününde Medeni Kanun’un kabul edilmesidir. Kadın-erkek eşitliği ve hukukta birlik bu sayede mümkün olmuştur. İsviçre Medeni kanunundan uyarlanan bu medeni kanun çağdaş ve laik bir toplum düzenini hedefliyordu. Bu düzen dahilinde elbette miras, tanıklık, boşanma ve seçim alanlarında kadın ve erkek eşit olmalıydı. Ayrıca kadınlar da meslek edinebilmeli ve boşanırken eşit söz hakkına sahip olmalıydılar. Dini temelli bir devletten ayrılındığı için de artık resmi nikah zorunlu olmalıydı. Medeni kanun ile Atatürk, hukuk alanında bu yenilikleri gerçekleştirmiştir.

Şeriye ve evkaf vekaletlerinin, şeriye mahkemelerinin kaldırılması da medeni kanun dışındaki yeniliklerdir. Anayasadaki “devletin dini islamdır” ibaresi silinmiştir. Ayrıca Ceza Kanunu ve Borçlar Kanununun da kabul edilmesi önemli yenilikler arasındadır. Ankara hukuk mektebi açılmıştır. Atatürk ilkeleri anayasada yer bulmuştur.

Atatürk’ün Hukuk Alanında Yaptığı Yenilikler Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.