Asit Yağmurlarının Nedenleri ve Canlılar Üzerindeki Etkileri

toasityggmrl (16)_jpgİnsanların doğada kullanmış olduğu petrol, kömür, odun, doğal gaz gibi yakıtları yakarak havaya kükürt dioksit, karbon dioksit ve azot dioksit içeren zehirli gazlar yayarlar. Bu gazlar da havada bulunan su buharı ile tepkimeye girer ve havadaki asitlerle bileşik oluştururlar böylece bu bileşikler yağmur, kar, dolu olarak yeryüzüne iner bu duruma da “asit yağmuru” adı verilir.

Asit Yağmurlarının Sebepleri:

Asit yağmurlarının temel nedenleri kömür, odun, doğal gaz, petrol gibi yakıtların tüketilmesi ile havaya salınan gazlardır. Diğer bir neden ise orman yangınları ve yanardağ patlamaları büyük ölçüde asit yağmurlarına neden olmaktadır.

Asit Yağmurlarının Zararları:

  • Asit yağmurları içme suyu kaynaklarına ulaşır ve bu nedenle içme suyu kaynakları kirlenerek içme suyunun kalitesini düşürür.
  • Akarsu ve göllerdeki pH dengesi bozulur ve böylece bitkilerin, balıkların ve diğer canlıların yaşamsal faaliyetleri bozulur.
  • Bitki türlerinin yaşaması için gerekli olan topraktaki magnezyum ve kalsiyum gibi maddeler asit yağmurları nedeniyle toprağın dibine çöker ve bu nedenle de bitkiler bu maddelere ulaşamaz ve yaşayamazlar.
  • Asit yağmurları sonucunda ağaçların yaprakları, çiçekler, otlar ve bitkiler yanar, sararır ve solar.

Asit Yağmurlarının Nedenleri ve Zararları Konusundaki Yorum ve Görüşlerinizi Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.