Artvin Gezilecek Yerler

Artvin Gezilecek Görülecek Yerler

Artvin Tatil Yerleri

Artvin Tatil Rehberi

Artvin
Geçmişte Çoroksi, Çorok, Kollehis ve Klarceti, Osmanlı döneminde ise Livane olarak bilinen Artvin”in bu ismi nereden aldığı ve hangi tarihten itibaren kullanıldığı tam olarak bilinmemektedir.
İlk adların ise Çoruh Irmağı ile ilişkin olduğu anlaşılmaktadır.

Görülmeli
Artvin Kalesi,Yapılışının Bağratlılar döneminde M.S. 937 yılında olduğu sanılıyor. Çoruh´a düşey biçimde granit kaya üzerine kurulmuş ve mutlaka gezilmeli. Ardanuç Kilisesi Ardanuç kalesinin iç bölümündeki bu kilise Etyiyen Asut tarafından 8. yy´da Oğuz tipinde yaptırılmış.Öte yandan İskender Paşa Camii,1551 yılında Ardanuç Kalesi´nin Osmanlılar tarafından alınışından önce eski Ardanuç kasabasında Müslüman cemaatin bulunduğu caminin eski durumundan anlaşılıyor. öncelikle görülmesi gerekenlerden.

Ardanuç Kalesi
Eskiden beri Gevbernik Kalesi olarak bilinen bu kale Ardanuç kasabasının kurulmuş olduğu yamacın tam tepesinde. 537 yılında inşa edilmiş.

KilislerDört Kilise
Yusufeli ilçesinin Tekkale ´Dört Kilise´ köyünde, köy yolundaki yüksek kayalar üzerine kurulmuş.

İşhan Kilisesi
Yusufeli ilçesinin Dağyolu köyünde. Mimari yönden orijinal özelliklere sahip olan bu kubbeli çadır tipi kilise her yönüyle Oğuzlara ait olduğunu kanıtlıyor.

Hamamlı Kilise
İl merkezine bağlı Ortaköy bucağının hamamlı köyünde. 958 yılında Bağratlı Kralı Sumbat tarafından yaptırılmış. Halen cami olarak kullanılıyor. Kilisenin girişindeki ´Günes Saati´, özelliğini koruyor.

Altıparmak kilise
Yusufeli ilçesinin Altıparmak köyündeki kilise halen cami olarak kullanılıyor.

Bulanık(Rabat Kilisesi)
Ardanuç merkezine bağlı Bulanık köyündedir. İçerisindeki gizli geçitlerle bulanık deresine iniliyor.

Köprüler
Gerek Çoruh ırmağına gerekse Arhavi ve Hopa´dan Karadeniz´e dökülen irili ufaklı dere suları üzerine kargir ve kemerli birçok köprü yapılmıştır. Yüzyıllardan bu yana yapılan köprülerden pek azı günümüze saglam gelebilmiştir. Berta deresi üzerinde Bağlıca Köyü´ndeki köprü halen eski görkemiyle günümüzde de kullanılmakta. Hopa´nın Köprücü köyündeki Kemerli Köprü´nün 400 yıl önceden kalma bir Osmanlı eseri olduğu, Esenkıyı ve Sugören köylerindeki köprülerin ise 1857 yılında caminin yapımı sırasında kemerli olarak yapıldığı biliniyor. Arhavi´de ise Ortacalar yolunun geçtiği dere üzerinde iki eski kemerli köprü bulunuyor.

İklim
Karadeniz ikliminin etkisinde kalan Artvin için en uygun gezi ayları Haziran-Eylül ayları arası.

Etkinlik
Kafkasör Kültür ve Sanat Festivali: 22-25 Haziran
Arhavi Kültür ve Sanat Festivali: Temmuz´un 3. Haftası
Karakucak Güreş Festivali ve Efkari Aşıklar Şenliği: 19-20 Mayıs

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.