Akarsuların Aşındırma Şekilleri

Bu sayfamızda akarsuların aşındırma şekilleri hakkında bilgi vererek akarsuların biriktirme şekilleri nelerdir sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.

Akarsuların aşındırma şekilleri kimyasal aşındırma ve mekanik aşındırma olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Akarsuların aktığı yerlerdeki kayaları eriterek kendisine katmasına kimyasal aşındırma adı verilirken, akarsuların yaptığı aşındırma daha çok mekanik aşındırma şeklinde gerçekleşmektedir.

Akarsular aşındırma yaparken bazı maddeleri de kendisine katarak, gittiği yerlere götürmektedir. Bu aşındırma ve biriktirme yatak eğimlerinin azaldığı yerlerde azalmaktadır. Akarsular taşıma güçleri azalınca bu bölgelerde biriktirme yapmaya başlamaktadır.

Akarsular eğimlerinin azaldığı yerlerde yarım koni şeklinde biriktirme yapmaktadır, bu şekillere birikinti konisi adı verilmektedir. Bu koniler verimli tarım arazilerini oluşturabilmektedir. Bu birikinti konilerinin birleşmesinden ise dağ eteği ovaları meydana gelmektedir.

Ülkemizde çok görülen bir diğer biriktirme şekli ise dağ içi ovalarıdır. Akarsular dağların eğiminin azaldığı yerlerde taşıdıkları maddeleri biriktirmektedir. Ayrıca akarsuların taban seviyesine ulaştıkları yerlerde yaptıkları birikintiler ile de taban seviyesi ovaları meydana gelmektedir. Gediz ve Menderes bunlara örnek gösterilebilir.

Akarsularda Aşındırma ve Biriktirme Hakkında Görüşlerinizi Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.