1. Dünya Savaşı Sırasında İmzalanan Gizli Antlaşmalar

1.Dünya Savaşında yapılan gizli anlaşmalar

1. Dünya Savaşı Sırasında İmzalanan Gizli Antlaşmalar

* 1915 Boğazlar Antlaşması :  İngiltere ve Fransa, Rusyayı savaşta kendi saflarına katabilmek için boğazları, Rusya’ya vaat etmiştir.

* 1915 Londra Antlaşması : 12 adanın İtalyanlara vaat edilmesiyle İtalyanların itilaf devletleri saflarına çekilmesi sağlanmıştır.

* 1916 Sykes-Picot Antlaşması : İngiltere ve Fransa’nın Osmanlı’nın sahip olduğu bölgeleri kendi aralarında paylaştığı antlaşmadır. Çukurova, Güneydoğu Anadolu, Musul ve Suriye bölgesi Fransız hakimiyetine, Irak İngilizlere bırakılacak, diğer bölgelerde ise İngiltere ve Fransa’nın çıkarlarına yönelik bir uydu Arap devleti kurulacaktı.

* 1916 Petrograd Antlaşması : Karadeniz kıyıları, Doğu Anadolu’dan- Trabzon’a kadar olan kısım boğazlarla beraber Rusların olacaktı.

* 1916 Mac – Mahon Antlaşması : İngilizlerin Mısır’a tayin ettiği vali Mac-Mahon ile Hicaz Emiri Şerif Hüseyin arasında yapılan antlaşmaya göre: Arapların Osmanlı Devletine isyan etmelerine karşılık bağımsız bir Arap devleti kurulacağının sözü verilmiştir.

* 1917-Saint Jean de Maurienne Antlaşması : Rusların savaştan çekilmesiyle güç kaybeden itilaf devletleri , güneydoğuyu da İtalyanlara vaat etmiştir.

Rusya’da Bolşevik Devriminin ardından kurulan yeni yönetimce gizli antlaşmalar dünya kamuoyuna sunulmuş, bu sayede uygulama alanı bulamamışlardır.

“1. Dünya Savaşı Sırasında İmzalanan Gizli Antlaşmalar” ögesine 31 yanıt

  1. Betul

    Üniversitede bile diyorsunuz da öğrenmeniz gereken zamanda öğrenememişsiniz demek ki üniversitede bile (!) internetten yardım alıyorsunuz. Tarihini ve dilini bilmeyenin bu ülkeye hiçbir faydası olamaz. O yüzden Türk Dili ve Tarih dersleri YÖK dersi olup tıp fakültesinden yüksek okullara kadar her bölümde verilmesi gereken derslerdir. Bile dediğiniz konulara biraz daha dikkat etmelisiniz bence.

  2. Abc

    1 tane eksik var

  3. Hande

    Üniversite de bile bu konuları işlemek pekii?

    1. Tugce

      Üniversitede yazmasını bile bilmiyorsun:(

      1. nightfall

        anlatım bozukluğu yapıyorsun:(

        1. Ömerseyfettininayatı

          Cümlenin sonuna nokta koymuyorsun.

    2. Betul

      Üniversitede bile diyorsun da öğrenmen gereken zamanda öğrenememişsin demek ki üniversitede bile (!) internetten yardım alıyorsun. Tarihini ve dilini bilmeyenin bu ülkeye hiçbir faydası olamaz. O yüzden Türk Dili ve Tarih dersleri YÖK dersi olup tıp fakültesinden yüksek okullara kadar her bölümde verilmesi gereken derslerdir. Bile dediğin konulara biraz daha dikkat etmelisin bence.

  4. Ahmet K

    Kısa öz final için çok ideal vakit yok ana hatları lazımdı güzel olmuş emeğinize sağlık

  5. Tolga Gür

    Millete bilgi sunuyorsunuz ve noktalama işaretlerine dikkat etme gereksinimi bile duymuyor musunuz? Yazık.

  6. 8B

    Güzel olmuş

  7. ramazan aydın

    Tskler cok yardimci oldunuz

  8. Teog mağduru

    Bu ne yaa millet vizeler için işe yarar diyo biz 8. Sınıfız lazım oluyo

    1. B

      Aynen yaaa

  9. Can

    Teşekkürler.Finaller için ise yarar :)

  10. Ayla

    Harika.tek.kelimeyle.mükemmel

  11. aslıhan

    çok sağ olun

  12. Emir Kemal

    Çok sağolun

  13. ulaş

    bence çok iyi kısa ve öz teşekkürler :)

  14. tarihçi

    eyw güzel ve kısa

  15. Kuarezma

    Harika olmuş. vizelerde iş görür.

    1. hasan

      Eyvallah :D

  16. dilara

    çoook begendim çok güzel olmuş elinize sağlık

  17. yasin

    bnce güzel olmuş

  18. Enes ÇİFÇİ

    Çok güzel ve ayrıntılı olmuş.Ve Türkçemizi güzelleştirmek için koyduğunuz kurallar çok duyarlıca bir davranış.

  19. ugur

    bu devletler itilaf devetreydi oyle değilmi

    1. Eun tokki

      Evet öyle

  20. şuayip

    bence güzel olmuş ellerine sağlık admin :)

  21. emine

    daha ayrıntılı yok mu yaaa

  22. emine

    lan ben maddeler halinde istiyorum.mal mal şeyler çıkıyor be

  23. ahmet

    Ya ben tam olarak anlamadım kitabımızda daha fazla yazıyor

    1. Deli

      Dondurma gibisin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Meet The Team

We cover local stories & reporting on global events. We are three musketeers of media work in tight-knit harmony to bring you news that resonates.

Recent Posts

Social Media

Advertisement