Web sitemize hoşgeldiniz, 23 Nisan 2021

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Uzayda Bir Gün Metni Etkinlik Soruları Ve Cevapları Meb Yayınları Sayfa 104 105 106 107 108 109 110 111

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Uzayda Bir Gün Metninin etkinlik sorularını ve cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İzlediğiniz videoda Uluslararası Uzay İstasyonu ile ilgili neler dikkatinizi çekti?

  • Cevap: İnsanların çok azimli bir şekilde o zor şartlarda çalışmaları çok dikkatimi çekti. Yer çekimsiz ortam ve uzayı aracı oldukça ilgi çekiciydi. 

2. Sizce gelecekte uzayda yaşamamız mümkün olabilir mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Tabi ki uzayda şu an su yok ve bazı yaşamsal maddeler yetersiz onlar bulunursa neden yaşanmasın. 

3. Uzayda bir yolculuğa çıkacak olsaydınız nereye gitmek isterdiniz? Niçin?

  • Cevap: Uzayda yolculuğa çıksam Ay’ı yakından görmek isterdim. Çünkü her gece ayı izler nasıl bir yer olduğunu merak ederim. 

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 108 Cevabı

1. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki bulmacayı örnekteki gibi doldurunuz.

1. Gemilerde, uçaklarda, uzay gemilerinde küçük bölme. KABİN
2. Yemek listesi. MENÜ
3. Herhangi bir yemekten bir kimseye verilen belirli miktar. İSTİHKAK
4. Belirli bir işi yapmak için kullanılması gereken maddeler, gereç. MATERYAL
5. Bir beceriyi, bilgiyi kazanmak için yapılan tekrar, alıştırma. EGZERSİZ
6. Bir şeyin tutulup çekilecek yeri, tutunacak yer. TUTAMAÇ
7. Bitki ve hayvanların köken, dağılım, yapı, gelişim, büyüme ve üremelerini inceleyen bilim dalı. BİYOLOJİ
8. Bir gök cisminin hareketi süresince izlediği yol. YÖRÜNGE
9. Birçok parçadan yapılmış alet, cihaz. AYGIT
10. Takım. EKİP

b) Bulduğunuz kelimeleri birer cümlede kullanınız.

  • Cevap: Uçak da pilot kabini bulunur. 
  • Bu akşam ki yemek menüsü çok güzel görünüyor. 
  • Bu gün istihkakı çok yetersizdi. 
  • Çalışma odam için yeni materyaller yaptım. 
  • Çok kilo aldım bunun için egzersiz yapıyorum.
  • Fırındaki tepsiyi tutamaçla al elin yanar!
  • Biyoloji dersi çok ilgimi çekiyor.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 109 Cevabı

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metne göre Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaşayan astronotların görevi nedir?

  • CevapAstronotların görevi, Uzay’la ilgili bazı bilimsel deneyler yapmak ve istasyonun bakım ve onarımını gerçekleştirmektir.

2. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaşayan astronotların düzenli olarak egzersiz yapmalarının sebebi nedir? Astronotlar düzenli olarak egzersiz yapamazlarsa ne gibi sorunlar yaşayabilirler?

  • Cevap: Uzayda astronotlar günde en az iki saat egzersiz yapmalılar. Çünkü egzersiz yapmak, ağırlıksız ortam nedeniyle kaslarının zayıflamasına engel oluyor.

3. Astronotlar, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda dünyadakinden farklı olarak neler yapıyorlar?

  • Cevap: Astronotlar dünyadakinden farklı olarak aygıtların ve mobilyaların önünde tutamaklar bulunur. Astronotlar çalışırken ayaklarıyla buralara tutunur ya da kendilerini bağlar.Çünkü aksi halde en basit işleri bile dengede durup yapamazlar. 

4. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotların yaşamını kolaylaştırmak için yeni bir icat yapacak olsaydınız ne icat ederdiniz? Niçin?

  • Cevap: Onlar için üzerine koyduklarını etrafa saçtırmayacak bir masa icat ederdim.

5. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki eşyaların duvarlara sabitlenmesinin sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Çünkü Uzayda yer çekimi olmadığı için eşyalar havaya sıçrayabilir.

6. Metinde bahsedilen uzay istasyonunda bulunmak ister miydiniz? Neden?

  • Cevap: Evet. En azından bir kez bu eşsiz deneyimi tatmak isterdim.

7. Bu metnin yazılış amacı nedir?

  • Cevap: Ülkemizde Uzay çalışmaları hakkında insanlara bilgi aktarmak ve astronotlarının mesleğinin zorluğunu anlatmaktır. 

3. ETKİNLİK

Metnin görsellerinden bazıları aşağıya alınmıştır. Görsellere ait ifadelerin numaralarını görsellerin altına yazınız.

1. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kişisel temizlik 3
2. Astronotların yaşam alanı “Zvezda” 1
3. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda astronotların uyku alanı 4
4. Astronotlardan biri egzersiz yaparken 2

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerin başına amaç-sonuç bildiriyorsa (A), neden-sonuç bildiriyorsa (N), koşul-sonuç bildiriyorsa (K) yazınız.

(N) Astronotlar yeryüzündeki görev kontrol ekibiyle yapacakları günlük toplantıları için hazırlanırlar.

(NUzun süre dayanmaları için yemeklerin bazılarının suyu alınmış, bazıları da dondurulmuş oluyor.

(AAstronotlar dişlerini yutulabilen bir diş macunuyla fırçalıyorlar çünkü banyodan çevreye saçılan su damlaları uzay aracının sistemlerine zarar verebilir.

(AKesilen saçların çevreye saçılmaması için, özel bir aygıt kullanılıyor.

(NUzayda yer çekimi olmadığından astronotların kasları zayıflar.

(KFotoğrafları inceleyecek olursanız duvarlarda birçok eşya olduğunu görebilirsiniz.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 110 Cevabı

5. ETKİNLİK

“Derse Hazırlık” amacıyla yaptığınız çalışmalardan hareketle “Uzay ve Uzay Çalışmaları” konusunda arkadaşlarınıza bir sunum yapınız. Sunumunuzda aşağıdaki sorulara verdiğiniz cevaplardan yararlanabilirsiniz:

1. Uzay çalışmaları ilk defa ne zaman yapılmaya başlamıştır?

  • Cevap:4 Ekim 1957 tarihinde Sovyetler Birliği uzaya gönderilen ilk insan yapımı cisim olan Sputnik I’i uzaya göndermişti. İlk uzay seyahatini ise 1961 yılında Rus kozmonot Yuri Gagarin yapmıştır. Dünya çevresinde 108 dakika süren uçuşuyla uzayda kalan ilk insan olarak tarihe geçmiştir.

2. Uzay çalışmaları hangi amaçlarla yapılmaktadır?

  • CevapUzayda doğal olayların ölçülmesi                                                                                                                                              Bilinmeyenin araştırılması                                                                                                                                                          Bilginin genişlemesi                                                                                                                                                                      Yer dışında insanlığa yararlı olabilecek kaynakların ve enerjinin bulunması.                                                                  Galaksiler, gezegenler ve diğer uzay yapı taşlarının incelenmesi

3. Uzay çalışmaları sayesinde hangi teknolojiler geliştirilmiştir?

  • Cevap1) MRI teknolojisi uzay araştırmaları sırasında bulunmuştur.               2.) İtfaiyecilerin kullandığı oksijen maskesi uzay araştırmaları sırasında keşfedilmiştir. 

                  3.) İletişim teknolojisi uzay uyduları sayesinde gelişmiştir.                                                                                                                                                                                                                                                                                                             4.) GPS teknolojisi uzay çalışmaları sırasında geliştirilmiştir.                                                                                                                                                                                                                                                                                                         5.) Kablosuz elektronik aletler uzay araştırmaları sırasında geliştirilmiştir.  

     

4. Uzaya gönderilen araçların teknolojik özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Uzay araçları hafif metalden üretilmiş oldukça pahalı ileri teknoloji araçlardır. 

5. Gelecekte uzay çalışmaları konusunda neler yapılabilir?

  • Cevap: Gelecekte yer çekimine dayanıklı uzay araçları keşfedilebilir. 

6. ETKİNLİK

Kendinizi Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlardan birinin yerine koyunuz. Burada yaşadığınız bir olayı hikâye şeklinde kurgulayınız. Hikâyenizi kurgularken aşağıdaki sorulara vereceğiniz cevaplardan yararlanınız. Hikâyenizi defterinize yazınız.

1. Uluslararası Uzay İstasyonu’na gitmeye nasıl karar verdiniz?

  • Cevap: Dünya kaynakları tükenmiş, insanlar ölmek üzere bense uzayda bir yaşam alanı açabilmek için uzaya gidiyorum.

2. Yolda nelerle karşılaştınız?

  • Cevap:Yolda diğer galaksilerinin zorlu şartlarını aştım zor bela uzaya geldim.  Ama uzaya gelene kadar uzay aracını zor kullandım. 

3. Uluslararası Uzay İstasyonu nasıl bir yer?

  • Cevap: Çok ışıklı renkli lambaların yandığı pek çok butonun olduğu makinelerin olduğu bir yerdir. 

4. Burada sizden başka kimler var ve buradakiler neler yapıyor?

  • Cevap: Benden önce Amerikalı bir astronotta gelmiş oda insanları kurtarmak için gelmiş. Birlik olup insanlar için yaşam alanı arıyoruz.

5. Burada başınıza gelen ilginç bir olay oldu mu? Olduysa ne yaşadınız?

  • Cevap: Evet başımıza bir yıldız düşüyordu neredeyse zor bela kurtulduk. 

6. Burada yaşadıklarınız sizi nasıl etkiledi, size neler düşündürdü?

  • Cevap: Benim dünyayı kurtarmamın çok zor olduğunu fark etmemi sağladı. Ama pes etmemem gerektiğini de düşündürdü. 

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 111 Cevabı

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki dilekçe örneğini inceleyiniz. Sonra öğretmeninizin yönlendirmesi ile siz bir dilekçe yazınız.

 Gebze İnönü İlköğretim Okulu Müdürlüğüne;

Okulunuzda 5/B sınıfında öğrenciyim. Bir röportaj yapmak üzere 17.10.2017 tarihinde Belediye Başkanlığına gideceğim. Sizden o tarihte izinli sayılmamı rica ediyorum. Saygılarımla

Mustafa Paşa Mahallesi, 713 Sokak. No:33 Gebze/Kocaeli

Sümeyye Uçak

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Ailenizdeki ya da çevrenizdeki yetişkinlerden sevdiğiniz bir yemeğin yapılışını öğrenerek derse geliniz.

  • Cevap: KARNIYARIK
  • Patlıcanlar alacalı soyulur kızgın ayçiçek yağında kızartılır.

  • İçlerine konulacak kıymalı harç için kuru soğan ve sarımsak küp küp doğranır sivri biberler ince ince dilimlenir.

  • Zeytinyağı bir tavada kızdırılır. Yemeklik doğranan soğan ve sarımsakları hafif bir renk alana kadar kavurun.

  • Orta yağlı kıymayı tavaya aktarın. Kavrulmakta olan soğanlarla birlikte renk alıp, suyunu çekene kadar pişirin.

  • Ardından sivri biber ve domatesleri ilave edin. Tuz, karabiber ve yenibaharı katın.

  • Ocaktan aldığınız kıymalı harç kızartılan patlıcanların yarık kısımlarına doldurur tüm bunlar fırın tepsisine alınır.

  • Arzuya göre patlıcanların üzerine domates ve biber dilimleri eklenir. Sosu için; domates salçası, biber salçası ve sıcak su küçük bir kapta karıştırıldıktan sonra patlıcanların üzerine dökülür.

  • Karnıyarıklar önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 dakika kadar pişirilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

  1. özge dedi ki:

    Doğru söyledin

  2. En iyi arkadaş dedi ki:

    1. Etkinlik cevapları söylüyorum
    1.kabin 2.menü 3.porsiyon 4.malzeme 5.egzersiz
    6.tutmak 7.biyoloji 8.yörünge 9.aygıt 10.ekip
    Nerden mi biliyorum? Doğru mu?yanlış mı? Tabi doğru biz öğretmenle beraber yaptık emin olabilirsiniz

    1. en iyi arkadaş dedi ki:

      Sagul çok yardımcı oldun

  3. En iyi arkadaş dedi ki:

    Tabi herkes için söylemiyorum bu site çok güzel işime yarıyor
    :))) ;)

  4. En iyi arkadaş dedi ki:

    Tabi ben bakmıyorum zeki olduğum için nasıl yapabilecegime bakıyorum ben aptal değilim siz aptal olabilirsiniz ama ben değilim

  5. Elif dedi ki:

    Teşekkür ederim çok iyisiniz

  6. Anonim dedi ki:

    Teşekkür ederim çok iyisiniz

  7. Zeynep naz dedi ki:

    merhaba arkadaşlar ellerinizden öpüyorum harika yazmışsınız tebrik ederim ve muhteşem çok işime yaradı.

  8. Leyla dedi ki:

    1.etkinliği yanlış yapmissiniz

  9. Leyla dedi ki:

    Güzel olmuş ama 1.etkinliğiniz yanlış çıktı

  10. Esma vetin dedi ki:

    Çooooooooooooooooook teşekkür ederim kim yaptıysa ellerine sağlık çok işime yarayacak ödevimdi ????

  11. irem dedi ki:

    teşekkürler

  12. fatih dedi ki:

    6ncı tkinlik ile ilgili bir hikaye

  13. özge dedi ki:

    teşekkürler

  14. özge dedi ki:

    Çok teşekkürler

  15. Semra dedi ki:

    Çok teşekkürler kontrol ettim cevapları

  16. iremgül dedi ki:

    Teşekkürler☺☺☺☺☺?????

    1. Anonim dedi ki:

      Arkadaşlar doğru söylüyor 1. Etkinlik yalnış çıktı

  17. Cansu dedi ki:

    Ben baktım ama kopya için değil,5. Ve 6. Etkinliği yapamadığım için. Kopya çeksem okul 1. Si olabilir miydim yani? Yalan söylemiyorum.

    1. Anonim dedi ki:

      BENDE AYNI SORULARI BULAMADIM

  18. Anonim dedi ki:

    cok iyi siz olmasaniz biz napariz

  19. Halime dedi ki:

    Ben aynısını yazmadım sadece nasıl yapacağıma baktım ben zeki olduğum için kopya çekmiyorum

    1. Anonim dedi ki:

      Biz zaten sana kopya çektin demedim ve bu arada bakanların bazıları anlamadığı için bakıyorlar kendi adında konuş

    2. rahmet miral dedi ki:

      ben senden daha zekiyim cnm

  20. ecem sena alkan dedi ki:

    türkçedeki tüm etkinlikleri yaptım saolun

  21. EBRU dedi ki:

    ÇOKGUZEL OLMUŞ

  22. Ayşe dedi ki:

    çok teşekkür ediyorum bana bu cevabı ver

  23. Reemahmmet34@mial,ra. dedi ki:

    Harika?çok teşekkür ederim??

Yorum Yaz