29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kompozisyon

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İle İlgili Kompozisyon

Cumhuriyet, ülkemizin varlığının en önemli icraatidir. Cumhuriyeti çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmamıza bir merdivendir. Cumhuriyet, halkımızın birlikteliği ve kardeşlik duygusunun pekiştirilmesidir. Bizi ileriye taşıyan bir yönetim biçimidir. Demokrasi sayesinde halkın kardeşçe yaşamasıdır. Adaletli bir yaşayış şeklidir. Bağımsızlık için verdiğimiz mücadelenin sonucudur. Halkın isteklerinin ses bulmasıdır. Özgür yaşamın garantisidir. Atamızdan bize emanet ve sonsuza dek yaşatmamız gereken bir mirastır.

Cumhuriyet, 29 Ekim 1923 günü ilan edilmiştir. O günden bu yana her yıl büyük sevinçle ülkemizde kutlanır. Cumhuriyet kurulmadan evvel devletimizin adı  Osmanlı İmparatorluğu idi. Osmanlı İmparatorluğu küçük bir devlet olarak doğmuştur. Kurucusu Osman Bey’dir. 1299’da Söğüt ‘de kurulan Osmanlı devlet yöneticisine padişah ünvanı verilirdi. Osmanlı Devletinden toplam altı yüz yirmi dört yılda otuz altı padişah gelmiş ve geçmiştir. Osmanlı devletinin yıkılmasını sürecinde yönetimde Sultan Vahdettin vardı. Geçmişte ülkeler tek kişi egemenliğiyle yönetiliyordu. Yönetimdeki kişi arzu ettiği gibi ülkeye yön verebiliyordu. Bu kimselere padişah, şah, kral, hakan sultan gibi ünvanlar verilirdi. Bu kişilerin ölümünün ardından yönetim oğluna devredilirdi. Kişinin oğlunun yaşının küçük olması, akli dengesinin olmaması onun padişah olmasına mani olmazdı. Bu tarz bir kişinin ülkeye arzu ettiği gibi yön vermesine kendi keyfi istekleri ile yönetimine ise mutlakıyet denir, bu şekilde yönetim biçiminde egemenlik ve mutlak otorite yalnızca o kişiye aitti ve halk yönetimde hiçbir şekilde söz sahibi olamazdı.

Mutlakıyetin egemen olduğu  ülkelerde hakana, padişaha, şaha, krala iş yüklerini azaltmak ve yardımcı olmak adına bir meclis kurulmuştur. Meclisteki kişiler halkın arzularını yöneticiye bildirmeye başlamış ve yasa tasarısını sunmuşlardır. Ancak bu kişiler tarafından çıkarılan yasa taslakları hakan, padişah, şah, kral gibi kimseler kabul etmeden yasalaşamazdı. Bu yönetim şekline de Meşrutiyet denir. Bir meclis vardı ancak çok kısıtlı yetkilerle donanmışlardı. Osmanlı Devletinde 1876 ve 1908 senelerinde olmak üzere iki kez meşrutiyet ilan edilmiştir. Bu yönetim biçimlerinin ardından 3. ve halen devam eden Cumhuriyet ilan edilmiştir. Cumhuriyet sayesinde artık egemenlik kayıtsız şartsız milletin elinde olmuş, millet kendisini yönetecek kişileri seçmiştir. Cumhuriyet yönetiminde halk, seçme ve seçilme hakkı ile donanmıştır. Halkın seçtiği vekiller yasalar yapar, yöneticileri millet adına denetler. Halk isterse seçim zamanlarında daha önce seçtikleri yöneticilerini koltukların edebilirler.

Bundan dolayı Türk halkı yönetim şekli olarak Ata’mızında arzu ettiği ve tüm medeniyete ulaşmış ülkelerinde benimsediği Cumhuriyeti yönetim şekli olarak seçmişlerdir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bizlere bu yönetimi miras bırakmış ve Ülkede son kişi kalsa dahi o kişininde son nefesine kadar Cumhuriyetimiz için mücadele etmesini vasiyet bırakmıştır. Bizlere bu refah dolu yönetim şeklini bırakan Atamız ve silah arkadaşlarını sonsuz minnet duyarız.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kompozisyon Hakkında Yorumlarınız Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.