2014 ygs önerileri hakkında bilgi kısaca, 2014 ygs öncesi yapılması gerekenler ipuçları
YGS’ye sayılı günler kaldı. Üniversiteye giriş sınavının ilk basamağı olan YGS’ye girecek öğrenciler için sınav ile ilgili bazı açıklamalar yapan ve tavsiyelerde bulunan Üsküdar Üniversitesi Eğitim Danışmanı Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, öğrencilere bazı tiyolar verdi.
Öğrencilerin sınavla ilgili heyecan içinde olmalarının çok normal bir durum olduğunu belirten Tözeniş, sınav heyecanının sınav için bir beklenti içinde olunduğunun ve sınava hazır hissedildiğinin göstergesi olduğunu belirtti ve bazı tavsiyelerde bulundu. Tözeniş’in tavsiyelerinde göre öğrenciler sınavın kötü geçmesini dünyanın sonu gibi algılamamalı. Sene boyunca yapılan çalışmalar ve harcanan emek sonucu sınav önemli bir anlam taşıyor ancak kötü geçmesi hayatın sonu anlamına gelmiyor. Sınavın hedefe ulaşmada sadece bir araç olduğunun farkında olan öğrenci için sınav bir kabus olmaktan çıkıyor ve başarı oranı da artıyor.
Sınav günü yaklaştıkça geçmişteki çalışmalarını ve gösterdiği çabayı tartan öğrenciler bunu yapmamalı ve sınava kadarki zamanı daha iyi değerlendirmenin yollarını aramalı. Yani geçmişte çalışmadığını düşündüğü zamanlar için pişmanlık duymayı bırakmalı ve sınav gününe kadar olan sürenin bir planlamasını yapmalı. Öğrenciler elinden geleni yaptığına inandığında daha çok motive oluyor ve sınavda daha başarılı bir performans sergiliyor.
Anne Babalara da İş Düşüyor
Anne babaların tutum ve davranışlarının da sınav kaygısını artırdığını söyleyen Tözeniş anne babalara da nasıl davranmaları gerektiğiyle ilgili tavsiyelerde bulundu.
Anne babalar da öğrencilerde olması gerektiği gibi sınavın bir son olmadığının farkında olmalı ve çocuklarına bunu gerek tutumlarıyla gerek sözleriyle ifade etmeli. Sonuç kötü de olsa çocuklarının önemli olduğunu hissettirmeli. Sınava son birkaç gün kala aileler soğukkanlı olmalı ve çok önemli bir durum varmış gibi davranmamalı. Bu gibi davranışlar öğrenciyi olumsuz etkiliyor ve heyecanı artırıyor. Heyecanlı tutumlar yerine sınavdan bir gün önce bile diğer günler gibi bir gün geçirilmeli ve sınavla ilgili telkinler sürekli yapılmamalı.
Bu Hafta Bunlara Dikkat Edin
Sınava iyi hazırlanmak kadar sınav gününe yaklaşılırken doğru planlama yapılması da başarıda rol oynuyor. Tözeniş sınav öncesi yapılması gerekenler konusunda birkaç noktaya değiniyor;
– Sınava sayılı günler kala yeni konular çalışmak yerine bilinen konuların sorularını çözmek daha önemlidir.
– Öğrenciler kendilerine kolay gelecek şekilde bir sınav stratejisi uygulamalıdır. Hangi dersten ya da konudan başlanıldığında daha başarılı olunuyorsa oradan sınava başlanmalıdır. Bu zaman açısından da öğrencilere olumlu etki edecektir.
– Sınava sayılı günler kala soru çözümlerine ve sınav ile ilgili diğer hazırlıklara hız verilmeli ve daha büyük bir zaman aralığı ayrılmalıdır.
– Uyku düzeni sınav sabahı kalkılacak saate göre oluşturulmalı ve buna göre yatma saatlerine de dikkat edilmelidir.
– Sınav öncesi olumsuz sözler sarf eden ve negatif enerji veren insanlardan uzak durulmalıdır. Böyle kişilerin motivasyonu düşürmesine izin verilmemelidir.
– Sınava girebilmek için ÖSYM’nin web sayfasından 13 Mart 2014 tarihine kadar Sınava Giriş Belgeleri’nin çıktısı alınmalıdır. Sınav yerlerine giderken öğrenciler yanlarında 2014-YGS Sınava Giriş Belgelerinin dışında kimliklerini de bulundurmalıdır.
– Sınav günü gelmeden önce sınav yerleri mutlaka görülmelidir.
– Sınav kitapçıkları dağıtıldığında soruları çözmeye başlamadan önce kitapçıklar mutlaka kontrol edilmeli ve eksik soru, sayfa olup olmadığına bakılmalıdır. Problemli bir kitapçık ile karşı karşıya kalındığında sınav görevlilerine bildirilmelidir.
– Sınav kitapçığının ön yüzündeki isim-soyisim kısmı mutlaka doldurulmalıdır.
– Soru kitapçığının üzerinde her öğrenci için farklı olan numara mutlaka cevap kağıdına yazılmalı ve kodlanmalıdır.
– Deneme sınavlarında nasıl bir strateji izleniyorsa gerçek sınavda da aynı strateji izlenmelidir. Öğrenciler başarılı olduklarını düşündükleri bir konudan ya da testten başlamalıdır.
– Vakit alan ya da çözülemeyen sorular sınavın ilerleyen zamanlarına bırakılmalı ve tüm sorular cevaplandıktan sonra kalan sürede bu sorular çözülmeye çalışılmalıdır. Turlama tekniği adı verilen bu teknik sayesinde zaman daha verimli kullanılmaktadır.
– Her bir çözülmüş sorudan sonra cevap anahtarına sorunun cevabı kodlanmalıdır. Sonradan topluca yapılan kodlamalar kaydırma ihtimalini artırır.
– Öğrenciler kendilerini kötü, heyecanlı ya da bunalmış hissettiklerinde kendilerine birkaç saniyelik de olsa mola vermeli ve toparlanacak zamanı tanımalıdır.
2015 YGS Öncesi Yapılması Gerekenler İpuçları Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.
Hemen Yorum Yaz