2015 YGS Başvuru rehberi yayınlandı. 2015 YGS başvuru kılavuzu ÖSYM YGS başvuru kılavuzu indir, YGS 2014 Başvuruları nasıl yapılacak
2015 YGS başvuruları nasıl olacak? ÖSYS için başvurular nasıl yapılacak? Sınavsız geçiş şartları neler? YGS’ye girmeden sınavsız geçme şartları neler? YGS’ye girmeden sınavsız geçiş başvuruları nasıl olacak? YGS’ye kimler başvurabilecek?
YGS olarak anılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı 23 Mart’ta yapılacak. LYS olarak anılan Lisans Yerleştirme Sınavı 14-15 Haziran ve 21-22 Haziran’da yapılacak. Sırasıyla başvuru tarih aralıkları ise 02-15 Ocak ve 21-30 Nisan olacak.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Nedir?
Taban puan olan 140 puan YGS’de aşılabilirse Meslek Yüksekokullarına yerleşim için başvuru yapılabilir. Şayet 180 veya daha üzerinde puan alınmışsa LYS’ye girmeye hak kazanılır ve LYS başarısına göre 4 yıllık fakültelere yerleşmek için başvuru yapılabilir.
Başvurabilecekler kimler?
Sınavsız geçiş dahil olmak üzere 2014 ÖSYS’ye başvurabilecek kişiler şu durumlardan birine uygunluk göstermelidir:
– Açıköğretim lisesi, lise veya bunların eşdeğeri olan okullarda 2012-2013 öğretim yılında son sınıf olarak okuyan öğrenciler.
– Yukarıda yazılan ortaöğretim kurumlarının son sınıfında beklemeli konumda olanlar.
– Ortaöğretimden mezunlar.
– Ortaöğretimden yurt dışında mezun olmuş olup yukarıdaki vaziyetlerden birinde bulunanlar.
– 2014 ÖSYS başvurularını yalnız sınavsız geçiş hakkı için yapmak isteyenler ÖSYS başvuru kılavuzunda yazılan biçimde başvuru yapmalıdır.
Başvuru işlemleri neler?
Başvuracak olan 2014 ÖSYS adaylarının izlemesi gereken adımlar ÖSYM’nin internet adresine ait “http://www.osym.gov.tr/” linkinden öğrenilebilir.
Alttaki Linklerde Gerekli Bilgilere Ulaşabilirsiniz.
- 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu
- 2014 Görme Engelli Adaylar İçin ÖSYS Klavuzu
2014 ÖSYS Aday Başvuru Formu
Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu
Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunun Doldurulmasına İlişkin Açıklamalar
2014 ÖSYS Başvuru Merkezleri
2014 ÖSYS Okul veya Adres İline Göre Tercih Edilebilecek Yakın Sınav Merkezleri
2014 ÖSYS Ortaöğretim Kurumları Kitapçığı
2014 ÖSYS Başvuru İşleminde Adayların İzleyeceği Yol
2015 YGS’ye Girme İsteği Değişikliği İsteyen Adayların İzleyeceği Yol
Başvurular Nasıl Olacak?
Son sınıf okumakta olan veya son sınıfta beklemeli konumda olanlar okullarının ilişkili olduğu başvuru merkezlerinde başvurularını yapacaklar. Şayet bu merkez işlevsel bir vaziyette değilse söz konusu okulun müdürü başka bir merkeze yönlendirme yapacak ve kendisi tarafından bu durum açıklanacaktır.
Mezun adaylar nereye başvuru yapacak?
Başvurularını istedikleri herhangi bir başvuru merkezinde yapabilecek olan adaylar şöyle sıralanabilir: 2012 ve 2013 ÖSYS’den hiçbirine başvurmamış adaylar, 2012 veya 2013 ÖSYS’den en az birinde başvurusunu başvuru merkezi ile yapmamış olanlar, 2012 ve 2013 ÖSYS’nin en az birine başvurmuş ancak öğrenim bilgilerinde sonradan düzenleme yapılmış olanlar.
İnternet üzerinden kimler başvurabilir?
Bu şekilde başvuru yapabilecek adaylar ortaöğrenimini tamamlamış adaylar arasından 2011 veya 2012 ÖSYS’den en az birine başvuru merkezi ile başvurmuş ve öğrenim bilgilerinde düzenleme yapılmamış olanlardır.
Başvuru ücreti nasıl yatırılacak?
Sınavsız geçiş ücreti ve YGS ücreti, bu geçiş sistemlerine başvurmadan önce yatırılmalıdır. Ancak başvuru ücretini ödeyenler başvuru yapabilir. Ödeme bankaya yapılacaktır. Ancak sadece ücretin yatırılması başvuru yolunu açmamaktadır. Diğer adımlar için başvuru kılavuzunun belirttiği şekilde işlemler yapılmalıdır.
Ortaöğretim kurumlarında son senesinde olanlar ise Aday Başvuru Formu’nda bulunan öğrenim bilgilerini okul müdürlerinden onaylatacak.
Sınavsız geçiş başvurusu yapacak olanlar YGS’ye girecek mi?
YGS’ye girme zorunluluğu meslek yüksekokulları, açık öğretim ön lisans programları gibi programlara sınavsız geçiş hakkı bulunanlarda yoktur. Fakat bu kişiler ayrıca diğer programlara yerleşmek veya özel yetenek sınavı ile alım yapan programlara girmek için YGS’ye girmek zorundadır.
YGS’ye girmek istiyorum / istemiyorum seçeneği nedir?
Yalnızca sınavsız geçişe başvurmak isteyen adaylar ”YGS ’ye girmek istemiyorum, sadece Sınavsız Geçişe başvurmak istiyorum.” seçeneğini, ayrıca sınava girip başka programlara yerleşme amacı güden adaylar “YGS ’ye girmek istiyorum” seçeneğini işaretlemelidirler.
Bankaya yatırılacak ücret ne kadar?
Ücret ÖSYS başvuru kılavuzunun en son sayfasında yer alan bankalardan birine yatırılacak olup YGS’ye girecekler için 40 TL, sınavsız geçiş yapacaklar için 10 TL’dir.
Başvurudan sonra alınan “internet şifresi” nedir?
Başvuru işlemi tamamlandığında adaylar bir şifre edinmektedir. Bu şifreler geri dönüşümü olmayan şifrelerdir ve kriptolu bir şekilde sistemde saklanmaktadır. Bir şifre yalnızca bir adaya aittir ve başka kimse bunu göremez.
Bu sebeplerden ötürü bu şifre kullanılarak uygulanacak işlemlerin tüm sorumluluğu adaydadır. Bu şifre tercih yapma, başvuru yapma, bunlarda düzenleme yapma, sınav giriş belgesi alma, sınav sonucu sorgulama, yerleştirme sonucu sorgulama gibi işlemlerde kullanılır. Bu işlemler ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” ve “https://sonuc.osym.gov.tr” internet adreslerinden yapılır.
ben daha önce sınava girdim yaklaşık olarak ta 2 yıl oldu girmeyeli vede açık öğretimden okuyorum halada bir sınavım kalmış mezun olmam için ayrıca ben ygs girmek için sınav ücretinide yatırdım şimdi ne yapacam şifrem neydi onuda bilmiyorum lütfen yadımcı olun. . .