19 Mayıs Atatürk’ ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

Bugün 19 Mayıs Atatürk’ ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin millî bayramıdır. Herkesin 19 Mayıs Bayramı kutlu olsun..

Her yıl büyük bir çoşkuyla kutlanan 19 Mayıs Atatürk’ ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili her şeyi derszamani.net farkıyla bulabilirsiniz. 19 Mayıs Atatürk’ ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili şiirleri, 19 Mayıs Atatürk’ ü Anma, Gençlik ve Spor
Atatürk’ün tüm gençlere armağan ettiği bu özel gün olan 19 Mayıs Atatürk’ ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı her yıl olduğu gibi bu yılda tüm yurtta büyük bir çoşkuyla kutlanacak…Bayramı yazıları,19 Mayıs Atatürk’ ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları burada…

19 Mayıs Atatürk’ ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tarihçesi

19 Mayıs Atatürk' ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

20 Haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesinden sonra Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı adını almış , 1995 tarihindeki kararname ile ilk “ve” bağlacı kaldırılarak , “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değiştirilmiştir.

19 Mayıs günü Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları

Her yıl 19 Mayıs günü Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye’nin dört bir yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır.

Üzerinde “Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanına” yazan ve “Sevgi Bayrağı” olarak adlandırılan dev bir bayrak Kurtuluş Yolu’ndaki Tütün İskelesi’nden karaya çıkarılarak Samsun valisine verilir. Daha sonra bayrak, Cumhurbaşkanına sunulmak üzere genç atletlere teslim edilir. Samsun’dan yola çıkarılarak Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale’den sonra, 19 Mayıs törenlerinde, Ankara’da Cumhurbaşkanına sunulur. Cumhuriyet’le yaşıt olan bu kutlamalar sadece Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla Ankara’da gerçekleşmekle sınırlı kalmaz, ülke genelinde stadyumlarda kutlanır.

2012’de, Mayıs ayında havanın soğuk olacağı ve bu açıdan öğrencilere ve vatandaşlara yük olmaması gerekçesiyle başkent Ankara dışındaki illerde, stadyumlarda kutlanması Mili Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü’nce okullara gönderilen bir yazıyla engellenmiştir.Bu karar cumhuriyetçi kesimin büyük tepkisiyle karşılaşmıştır.

19-mayis-kutlamasi.jpg

19 Mayıs nedir?

914′de başlayan Birinci Dünya Savaşı dört yıl sürdü. Savaş öncesi Avrupa’nın belli başlı ülkeleri ikiye ayrıldı. Birbirleriyle savaştılar. Bu savaşta bizimle birlikte savaşa giren devletler yenildi. Savaş kurallarına göre biz de yenilmiş sayıldık.

Savaş sonunda Mondros mütarekesi imzalandı. Buna göre Fransızlar Adana ve Hatay’a; İngilizler Urfa, Mardin ve Merzifon’a; İtalyanlar Antalya’ya yerleştiler. 15 Mayıs 1919 günü Yunanlılar İzmir’e girdi. Böylece yurdumuz paylaşıldı. Ordularımız dağıtıldı, İstanbul Boğazı düşman gemileri ile doldu. Yani ülke bil-fiil işgal edildi.

Trablusgarp’da Birinci Dünya Savaşı’nda Anafartalar’da düşman güçlerini yenen Mustafa Kemal bu kez yurdumuzu kurtarmak için Anadolu’ya geçmeye karar verdi. 16 Mayıs günü İstanbul’dan Bandırma Vapuru‘na bindi.

Vapur 19 Mayıs sabahı Samsun Limanına yanaştı. Kemal Paşa ve arkadaşları Samsun’da sevinç gösterileri ile karşılandı.

19 Mayıs 1919 Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başladığı gündür

4 Eylül günü Sivas’a gitti. Sivas Kongresi’nde “Ya bağıMSızlık, Ya ölüm” ilkesi kabul edilerek yurt düşmandan kurtarılıncaya dek savaşmaya and içildi.Mustafa Kemal Paşa Sivas’tan sonra Ankara’ya geldi .

Buda gösteriyorki bağıMSızlık arayışın başladığı tarih 19 Mayıs 1919 yılıdır.

kutlama.20120518163037.jpg

19 Mayıs Bayramı neden kutlanır?

19 Mayıs 1919 günü, Türk Milleti için önemli günlerden biridir. Özgürlüğe, bağımsızlığa ilk adım o gün atılmıştır. Kurtuluş Savaşı, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ayak basması ile başlamıştır.

Ülkesini içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan çıkarmak isteyen, “Milletin bağımsızlığını yine milletin azmi ve kararlılığının kurtaracağına” inanan Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’a çıkışı ile bütün ülkeyi aydınlatacak bir hareketi başlatmıştır. Yani Mustafa Kemal kurtuluş meşalesini Samsun’da 19 Mayıs 1919′da yakmıştır.

Atatürk’ün milli birlik ve dayanışmayı gerçekleştirmek için çıktığı yolculuk, küllenen umutları canlandırmış, Anadolu insanın tek yumruk olmasını sağlamıştır. Atatürk Türk Milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşaması için giriştiği bu savaşta, tüm gücünü, millete olan inancından ve güveninden almıştır.

Atatürk bir konuşmasında “Ben 19 Mayıs’ta doğdum” demiştir. Ulu önder Atatürk’ün bağımsızlık ışığını yaktığı 19 Mayıs’ı doğum günü olarak kabul etmesi, 19 Mayıs’ın tarihimizdeki yerini ve önemini en iyi biçimde yansıtmaktadır. Çünkü 19 Mayıs ülkenin mutlu geleceği için atılan ilk adımdır.

Kurtuluş savaşı, hazırlık çalışmalarından Büyük Zafer’e kadar her yönü ile çok iyi tasarlanmış, umutların ve özlemlerin çığ gibi büyüyerek coşkuya ve zafere dönüştüğü kahramanlık destanımızdır.

Kurtuluş Savaşı başarıyla sonuçlandıktan sonra 29 Ekim 1923′te Cumhuriyet ilan edildi. Atatürk Cumhuriyeti Türk gençliğine armağan etti. Bizler de Kurtuluş Savaşımızın başlangıcı olan 19 Mayıs günü tarihini “ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇliK VE SPOR BAYRAMı” olarak kutluyor, bu kahramanlık destanını, o yollarda yaşanan büyük sıkıntıları ve çekilen çileleri unutmamaya, yeni nesillere de unutturmamaya çalışıyoruz.

Her yıl 19 Mayıs günü Gençlik ve Spor Bayramı şiirleri,19 Mayıs yazıları,19 Mayıs anlamı,19 Mayıs anlam ve önemi,19 Mayıs kutlamaları,19 Mayıs bayramı,19 Mayıs  nedir?,19 Mayıs neden kutlanır?,19 Mayıs hakkında her şeyi buradan bulabilirsiniz…

19.05.2012

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.