1 Mayıs İle İlgili Yazı

1 mayıs ile ilgili yazı hakkında bilgi kısaca

İşçi Bayramı, dünya genelindeki işçilerin kutladığı, birlik ve dayanışma gösterdiği bir gündür. İşçiler bu vesileyle haksızlıklarla mücadele etmeye çalışırlar. Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede resmi tatil ilan edilen 1 Mayıs İşçi Bayramı, Türkiye’de ilk olarak 1923 yılında resmi olarak kutlanmaya başlanmıştır. Bayramın adı 2008 yılının nisan ayında ” Emek ve Dayanışma Günü ” olarak değiştirilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde de 1 Mayıs günü TBMM’de kabul edilen yasa ile resmi tatil olarak kabul edilmiştir.

Google arama motoru önemli günlerde anasayfasından değişik doodle’lar yayınlamaktadır. 1 Mayıs gününü de unutmayan Google firması her yıl olduğu gibi geçen yıl da tüm işçilerin beğenisini kazanan bir doodle ile karşımıza çıktı. Bu yıl da Google’dan aynı doğrultuda bir uygulama bekleniyor. 1 Mayıs gününü bizler de destekliyoruz. Gelelim 1 Mayıs’ın tarihçesine.

1856 yılında Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri günde 8 saat çalışmak için Melbourne Üniversite’sinden Parlamento Evi’ne kadar yürüyüş düzenledi.

1 Mayıs 1886’da ise Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde toplanan işçiler, günde 12 saat ve haftada 6 gün olan çalışma koşullarına karşı eylemde bulundular. Günde 8 saatlik çalışma isteğiyle işlerini bıraktılar. Chicago’da bu doğrultuda yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı ve Luizvil’de sayısı 6 bini geçen siyah ve beyaz işçi yan yana yürüdü. O dönemde ırkçılık politikalarıyla Luizvil’deki parklar siyahlara kapatılmıştı. İşçiler sokaklarda yan yana yürüdükten sonra siyah ve beyaz karışık bir şekilde Ulusal Park’a girdiler. Tüm eyaletlerde ve kentlerde siyah ve beyaz işçilerin yaptıkları gösteriler ses getirdi. Bu eylem gazeteler tarafından önyargının yıkıldığı şeklinde yorumlanmıştı. 1 Mayıs gününün devamında da eylemler tüm harareti ile devam ettirildi. 4 Mayıs günü de kanlı Haymarket olayı gerçekleşti. Hükümet tarafından olayların bastırılmasıyla gösterilerin tekrarlanmasının önüne geçildi. 1889’da ise İkinci Enternasyonel toplandı. Fransız bir işçi temsilcisinin getirdiği öneri ile 1 Mayıs günü tüm dünyada Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü olarak kutlanmaya başlandı. İkinci gösteri de 1890 yılında gerçekleştirilebildi.

1 Mayıs İle İlgili Yazılar Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.