Zonal Topraklar Nelerdir

kuru-toprakToprak, yeryüzünü kaplayan olmazsa olmaz olan bir örtüdür çünkü toprak sayesinde bir çok doğal afetler engellenir aynı zamanda insanlar toprak ile bir çok ürün yetiştirerek besin ihtiyaçlarını giderirler.

Topraklar bulundukları yerlerin iklim koşullarına göre farklılıklar gösterir ve bu da toprakların gruplandırılmasına zemin hazırlamıştır.

Herhangi bir alanda egemen olan bitki örtüsü ve iklim şartlarına göre oluşan topraklara “Zonal Topraklar” adı verilir. Aynı zamanda bu topraklar iklim etkisi ile meydana geldiği için “Klimatik Topraklar” olarak da adlandırılır.

Zonal Toprak Çeşitleri:

Tundra Toprakları: Tundra ikliminin görüldüğü Kuzey Yarım Küre’de meydana gelen organik madde açısından oldukça zengin olan topraklardır.

Podzol Topraklar: Tundra ikliminin güneyinde özellikle Sibirya (Rusya) ve Kuey Amerika’da nemli ve soğuk iklimde meydana gelen topraklardır.

Kahverengi Orman Toprakları: Ilıman kuşakta görülen toprak çeşididir.

Terra Rossa (Kırmızımsı Akdeniz Toprakları): Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü subtropikal kuşakta kırmızımsı renkte meydana gelir. Ülkemizde ise Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın bir şekilde görülmektedir. Kahverengi Topraklar: Orta kuşakta yer alan kararların iç kesimlerinde yarı kurak iklim ve bozkır bitkisi altında meydana gelen topraklardır.

Çernezyomlar: Orta kuşağın yarı nemli bölgelerinde, uzun çayır bitki örtüsünün alt kısmında meydana gelen kara renkli topraklardır. Besin yönünden zengin olan çernezyomlar tarım yapmaya son derece elverişlidir.

 

Lateritler: Nemli tropikal bölgelerde savan bitki örtüsünün alt kısmında oluşan topraktır. Kızıl renkli olan bu topraklar evlerin yapımında kullanılan tuğlaların üretiminde kullanılır.

Çöl Toprakları: Tropikal ve Orta Kuşakta karanın iç kısımlarında yer alan çöllerde meydana gelen tarıma elverişli olmayan topraklardır.

Zonal Topraklar Nedir Konusundaki Yorum ve Sorularınızı Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.