Zekamızı Kaynağını Oluşturan Etmenler

Okula başlama dönemlerinde farkı iyice ortaya çıkan zekamızın gelişiminde hangi etmenlerin rol oynadığını biliyor musunuz ? Doktorların ve zihinsel gelişim uzmanların bu konuda vurgu yaptıkları ortak noktalar da var, birbirlerinden farklı düşündükleri kısımlarda. Burada şimdi ortak noktalara vurgu yapacağız ve ailelere bazı uyarılar yapacağız.

fenteknoloji

İnsanda zihinsel yetilerin gelişimi anne karnındayken başlar ve kişi dünyaya geldikten sonra da devam eder. Anne karnında geçirilen süreç çocukların zeka gelişimi açısından ilk kritik dönemi olarak karşımıza çıkar. Bu dönemde annenin beslenme şartları, maruz kaldığı çevresel ve psikolojik faktörler çocuğun doğrudan zihinsel aktivitelerini etkileyen unsurlar olarak göze çarpar. Uzmanların özellikle vurguladığı dönem olan “Anne karnı dönemi” bu açıdan ayrı bir kefeye konulmalı ve değerlendirilmelidir. Gebe bir kadın, gebelik sırasında tükettiği besinlere, hijyene ve çocuğa zarar verebilecek fiziksel etkileşimlerden kaçmaya önem vermelidir. Gebelik dönemi, çocuğun üretim aşaması olarak da düşünülebilir : üretim aşaması ne kadar sıkıntılı geçerse, ortaya çıkacak üründe bir o kadar hata olması kaçınılmaz olur. Denilebilir ki, bir insan zeka gelişiminin büyük bir çoğunluğunu anne karnında tamamlamıştır ve bu konuda anneye çok şey borçludur.

Anne Sütü Bilmecesi

Anne sütünün, bebeğin ilk 6 ayında özellikle verilmesi uzmanlar tarafından belirtilir. Anne sütünün faydası bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Ancak, anne sütü çocuklarda zeka gelişimini başlatan değil; sadece tamamlayan bir faktördür. Makalemin başında da belirttiğim üzere, zeka gelişimi bakımından daha çok gebelik dönemi kritik bir öneme sahiptir. Bu demek değildir ki, hazır sütleri anne sütüne tercih etmeliyiz. Anne sütü, çocuğun bilişsel ve devinimsel niteliklerini geliştirici özelliğe sahip olmakla beraber; onun ileriki yaş dönemlerinde maruz kalabileceği hastalıklara karşı vücut direncine katkı yapan aşı gibidir. Bu sebeple, anne sütünün faydasını zeka gelişimi açısından değil de, genel olarak değerlendirmek daha doğru olacaktır.

İlk 6 ayda anne sütü verilmesi, kuralının uygulandığı kişilerin fiziksel gelişimlerinin daha sağlıklı olduğu görülmüştür. Yine bu kişilerin, hazır sütle beslenen çocuklara nazaran, hastalıklara karşı daha çok direnç gösterdiği bilimsel olarak ispatlanmıştır. Anne sütünün bu noktada, aşı görevi gördüğünü net olarak görebiliriz.

derszamani.net

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.