Yasama ve Yürütme Nedir Kısaca

Yasama ve yürütme nedir kısaca hakkında bilgi kısaca

Anayasaya göre ülke yönetimi ve denetimi 3 farklı aşamadan oluşur. Bu aşamalar yasama, yürütme ve yargıdır. Yargıyı herkes az çok duymuştur ancak yasama ve yürütmenin görevlerini çok fazla kişi bilmez ve karıştırılabilir. Bu yazıda yasama ve yürütme ile ilgili bazı farklılıklara değineceğiz.

Yasama devletin karar alma organıdır. Halkın oylamayla seçtiği milletvekilleri yasama işlemini yürütür. Milletvekilleri halkın menfaatlerini savunmak ve halkı temsil etmek için çalışırlar. Her seçim döneminde belirli bölgelerden belirli sayılarda milletvekili çıkar ve her kesimden siyasi görüşü meclise yansıtırlar. Ülkemizde toplam 550 milletvekili bulunmaktadır. Meclis ise milletvekillerinin kanun ve anayasaları oyladığı yerdir. Kanunlar mecliste yapılır ve uygulamaya konulur.

Yürütme organı ise devletin beyin kadrosu olarak nitelendirilen kişiler tarafından oluşturulur. Yasamadan seçilen vekiller veya dışarıdan başbakanın isteği, cumhurbaşkanının da onayıyla görevlendirilen bakanlardan oluşur. Burada bakanlar kendi uzmanlık alanlarını ve ayrı ayrı devletin tüzel kişiliğini simgeler. Başbakan ve bakanlardan oluşan yürütme organında meclisin yetki verdiği konularda kanun hükmüne geçen kararnameler ve tüzükler çıkarılabilir, bakanlıkların işleyişinde bu kararnamelere uyulabilir. Devletin politikası yürütme kurulunca belirlenir. Birçok alanda birçok bakan görevlendirilmiştir ve bu bakanların birleşimiyle iç ve dış siyaseti şekillendiren kararlar alınır. Devlet de bu kararlar doğrultusunda yönetilmiş olur. Yasama ve yürütme karşılıklı olarak birbirlerinin çalışmasını denetler ve devletin işleyişini sağlar.

Yasama Yürütme ve Yargı Nedir Kısaca Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.