Yarım Elma Gönül Alma Atasözünün Anlamı Kısaca

Bu yazımızda yarım elma gönül alma atasözünün anlamı kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Toplumu bir arada tutan değerler uzun zaman içinde gelenek ve göreneklerden, örf ve adetlerden, dini inançlardan kaynaklanarak oluşmuştur. Toplum olarak bir arada yaşama erdemi, ahlaki kuralların sürdürülebilmesi ile sağlanır.

Ahlaki ve hukuki kurallar toplumu nasıl bir arada tutuyorsa, manevi değerler de topluma bir arada tutmaktadır. Yardımlaşmak, paylaşmak, dayanışma halinde olmak milli birlik ve beraberliği sağlar. Böylece toplum manevi bir güç elde eder.

Kalpleri birbirine yakınlaştırmanın diğer yolu da sevmek ve sevilmektir. Bu da değer vermekle olur. İnsanların hal ve hatırlarını paylaşması da toplumda manevi duygu ve düşünceleri yerleşik hale getirir.

Değer vermenin en iyi göstergelerinden biri de hediyeleşmektir. Bizim toplumumuzda hediyeleşmek ayrıca sünnettir. Atalarımız bu değerlerin farkında olarak edindikleri tecrübelerden çıkardıkları dersleri çok veciz bir şekilde ifade etmişlerdir.

Yarım elma, gönül alma sözü bu niyetlerle söylenmiştir. Hediyenin büyüğü küçüğü olmaz, hediye gönül yapmak maksadıyla alındığı için değerlidir, demektir.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.