Yangından Korunma Haftası İle İlgili Yazı

Yangından korunma haftası hakkında bilgi, yangından korunma haftası ile ilgili yazılar

Yangından Korunma Haftası

(24 – 30 Eylül)

25 Ekim’den başlayıp 1 Ekim’e kadar geçen hafta ülkemizde her yıl Yangından Korunma Haftası olarak kutlanır. Bu haftada ülkemiz için en büyük doğal felaketlerden olan yangından korunmak için bilgiler verilir, etkinlikler yapılır. Yangından korunmanın yolları üzerine etkinlikler düzenlenir.

Bu hafta içinde okullarda yangının ne olduğu, nasıl çıktığı, yangından korunma yolları gibi konularda öğrencilere bilgi verilir. İtfaiyenin kuruluşu, faaliyetleri ve görevleri hakkında programlar düzenlenir. Yangından Korunma Haftası ile ilgili yazı, şiir ve resimler okul panolarına asılır. Yapılan resimlerle, okunan şiirlerle haftanın anlam ve önemi vurgulanır. Atasözleri, güzel sözler, afişeler okul panolarında sergilenir. Toplumu yangın konusunda bilinçlendirmek için gazete ve dergilerden yararlanılır.

Yangın, kıvılcımın büyüyerek geniş bir alana yayılması ve ateşe dönüşerek çevreye zarara vermesidir. Yangınlar genellikle insanların dikkatsizliği ve bilinçsizliği sebebiyle çıkar. Bazen doğal afetler de yangın çıkmasına sebep olabilir. Bu sebeple biz insanlara düşen yangın konusunda her zaman çok dikkatli olmaktır. Yangın tehlikesi bulunan alanlarda çabuk tutuşabilecek maddeler bulundurmamak gerekir.

Ülkemiz yangın felaketiyle çok sık karşılaşan ülkelerin başında gelmektedir.  Bu yangınlar  genellikle elektrik kontağından; çocukların yanıcı maddelere ulaşmasından , tüp gaz patlamasından, dikkatsiz ve bilinçsiz davranışlardan çıkmaktadır. Ülke için felaket olan yangın büyük can ve mal kayıpları ile de sonuçlanabilir.

Yangın felaketinden korunmak için insanoğlu her zaman elinden geleni yapmış, yangından koruyan alet ve gereçleri her dönemde geliştirmeye çalışmıştır. Eskiden yangın söndürmek için kullanılan  kazma, kanca ve taşıma sular yerini günümüzde çok daha modern yöntemlere bırakmıştır. Ülkemizde yangın söndürme teşkilatı 1717’de kuruldu. Ardından Yeniçeri teşkilatında “Tulumba Ocağı” devreye girdi. Bu teşkilat günümüze gelindiğinde ise itfaiye adını aldı.

25 Eylül 1923 tarihinde yangın söndürme görevi belediyelere verilmiştir. Bugünkü “İtfaiye Teşkilatı” belediyeler tarafından hayata geçirilmiştir. İtfaiye Teşkilatı içinde  oldukça modern ve etkili araç ve gereçlere sahiptir. Bu konuda eğitim görmüş itfaiye erleri   bu araçları en kısa sürede  yangın yerine götürerek yangına kısa sürede müdahale ederler.

Ancak yangının çıkmasını engellemek, yangını söndürmekten daha önemlidir. Çünkü yangın söndürülse bile ülke topraklarında telafisi yüzyıllarca yıl sürecek hasar bırakır.

Yangından Korunma Haftası İle İlgili Yazı Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.