Yağışların Tarımsal Faaliyetlerle İlişkisi Nedir

İnsanoğlu, zaman içerisinde kaydettiği teknolojik gelişmeler ile birlikte topraktan kendi besinini kendisi elde etmeyi öğrenmiştir. Bu aşamadan sonra toplumlar da gelişmiştir. İlk insanlar, doğada buldukları hayvanları avlayarak gıda elde ediyorlardı. Zaman geçmesi ile birlikte toprağı da işlemesini öğrenen insan, kendisine buradan da gıda çıkarmayı bilmiştir. İnsanın toprağı işlemesi ile birlikte ortaya çıkan tarımsal faaliyetler, günümüzde hala insanoğlu tarafından yapılmaktadır. Bir bölgedeki tarımsal faaliyetler ve elde edilen ürünler, o bölgenin iklimi ve doğa şartları ile ilgilidir. Buna göre topraktan alınan ürünün çeşiti ve verimi farklılık gösterebilir. Bu yazımızda, yağışların tarımsal faaliyetlerle ilişkisinden bahsedeceğiz.

Yağışların, tarımsal faaliyetler üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri vardır. Su, topraktaki bir bitkinin büyümesi için gerekli olan temel besin maddesidir. Bu yüzden yağışların bol ve dengeli olduğu bölgeler verimli ve sulak araziler olmuş, yağış olmayan yerler ise hiç bir bitkinin yetişmediği çöller olarak kalmıştır. Örneğin buğday ve benzeri tarım ürünleri, kışın kar altında kaldıklarında çok yavaş bir şekilde büyürler. Bu bitkiler, bahar yağışlarının gelmesi ile birlikte büyümeleri hızlanır, yaz aylarına girildiğinde ise kurak kalan toprak sebebiyle kururlar ve bu dönemde de hasat edilirler.

Yağışların olumsuz etkilerini ele almak gerekirse, örneğin uzun süren soğuk havalar ve kar yağışı, bazı tarımsal ürünlerin üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir, onları dondurarak kullanılamaz hale getirebilir. Ya da yağışın dolu şeklinde olması da kimi bitkileri ezerek, topraktan alınacak gıda miktarını azaltabilir. Toprağın normalden çok fazla yağış alması durumunda da bunun bitkiler üzerindeki etkisi olumsuz olacaktır.

Yağışların Tarımsal Faaliyetlerle İlişkisi Nedir Adlı Yazımızla İlgili Yorumlarınızı Yorum Kısmından Yazabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.