Volkanizma Oluşumu

Volkanların oluşumu, volkanizma nasıl oluşur konusunda sizlere bilgi aktaracağız.

Volkanizma olayı, ısısal çevrim akımları ve çekimsel etkilerin Dünya üzerinde değişiklikler meydana getirmesi ile birlikte mantoda kayaların erimesi sonucunda oluşmaktadır. Volkanizma olayının temelini oluşturan çekimsel etkiler ise; erozyon, tortu, asteroit çarpmaları, buzul devri sonrasında meydana gelen kar yağışlarıdır.

Peki volkanizma nasıl oluşur ya da volkanizma nasıl meydana gelir?

Sıcaklık ve basınç arttıkça magmada konveksiyonel akıntılar meydana gelmektedir. Alt mantoda bulunan çekirdek sayesinde magma ısınır ve ardından yer kabuğuna dik bir şekilde yukarı doğru çıkar. Magma yer kabuğuna değdiğinde yer kabuğuna sürtünür ve hareket eder. Ardından soğur ve yoğunlaşıp tekrar dikey olarak mantoya yönelir. Manto ve yer kabuğu arasında meydana gelen bu yavaş ve sürekli dönüşüme konveksiyonel akıntılar  adı verilmektedir. Bu dönüşümün akabinde kıtalar ile birlikte magmanın akıcı kısmı hareketlenir. Konveksiyonel akıntıların hızı bir senede 1-10 cm arasında değişiklik göstermektedir ve bu hareket ne kadar yavaş olur ise etkileri de o kadar az olmaktadır.

Volkanizma Nedir, Volkanizma Coğrafya, Volkanizma Oluşumu Hakkındaki Yorumlarınızı Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.