Vakıflar Haftası İle İlgili Yazı

Vakıflar Haftası hakkında bilgi, Vakıflar Haftası ile ilgili yazılar

Bir hizmetin devamlılığı açısından, kişilerin kendinin rızasıyla bağışladığı para,mal ve mülklere “ Vakıf” denmektedir. Bağışlanan mülklerin, eserlerin geleceğe sağlıklı, güvenli bir şekilde taşınması sağlamak ve sonsuza kadar yaşatmak vakıfların görevidir.

İnsanlar arasında sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın sağlanması, insanların iyi veya kötü gününde omuz omuza olması , sevgi ve saygının esas olduğu bir toplum yetiştirmek için vakıflara ihtiyaç duyulur.Yardımlaşmayı ve ihtiyacı olanlara destek olmayı dini temeli sayan Osmanlılardan beri Vakıf anlayışı süregelmiştir. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra da aynı ciddiyetle varlıklarını sürdürmüşlerdir. 5 Haziran 1935’te çıkan bir kanunla “Vakıflar Genel Müdürlüğü” dahi kurulmuştur. Ülkemizdeki vakıfların hepsinin yönetimi, bu kuruma dahil edilmiştir.

Vakıflar eğitime, öğretime, belediyelere, sağlık işlerine, yoksullara hizmet verirler. Vakıf tarafından yardım alan kişilerin adları, kimseye açıklanmaz.

Ülkemizin sosyal, ekonomik, kültürel faaliyetlerinde ve yurt savunmasında vakıfların payı yadsınamaz gerçektir. Bu denli önemli geniş yelpazelere hitap eden hizmetin devamlılığı önemlidir. Bu nedenle biz vatandaşların Vakıflara elimizden gelen yardımı esirgemeden desteklememiz gerekir.

Vakıfların toplumsal yaşamımızdaki hizmetlerini şunlardır;
1. Dini hizmetler
2. Sağlık hizmetleri
3. Eğitim ve öğretim hizmetleri
4. Aş evi hizmetleri
5. Sosyal hizmetler
6. Sanat ve kültür hizmetleri.
7. Para yardımı
8. Milli savunma hizmetleri
9. İktisadi hizmetler.
10. Ulaştırma hizmeti
11. Spor hizmetleri

İnsanlara yardımlaşma duygusunu aşılamak , dayanışmanın güzelliğini anlatmak ve insanların gönül zenginliğini açığa çıkarmak suretiyle 1985 yılından beri Mayıs ayının ikinci haftası “Vakıf Haftası” olarak tüm yurtta kutlanmaktadır.

Vakıf ve Önemi 

Tarihte atalarımızın Camiler, medreseler, darüşşafakalar, yetimhaneler, güçsüzleri koruma yurtları, kervansaraylar, tersaneler, yollar, köprüler, hanlar, hamamlar, aş evleri gibi birçok vakıf ve hayır kurumları kurduğunu görüyoruz. Bu gelenek Allah inancından kaynaklanan ibadet maksadıyla oluşmuştur. Atalarımız bu hayırlı işleri yapmakla kalmamış, onların devamlılığını da sağlamışlardır. Atalarımızın bu manevi miraslarına sahip çıkmalı onları gelecek nesillere taşınmasını sağlamalıyız.

Vakıflar Haftası İle İlgili Yazı Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.