Ulusal Egemenlik İle İlgili Kompozisyon

Bu yazımızda ulusal egemenlik ile ilgili kompozisyon kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Birinci Dünya Savaşı, dünya üzerinde neredeyse bütün devletlerin silah gücünü kullanarak hesaplaşma içinde olmasıyla başlamıştır. Silah gücünün, her türlü siyasi, diplomatik ve bürokratik ilişkilerin üzerinde tutulması, insani ilişkilerin ve insan hayatının hiçe sayılmasına neden olmuştur.

Bütün dünyayı maddi ve manevi etkileyen bu savaşın etkileri uzun yıllar sürmüştür. Savaş sonrasında çıkarlarından rahatsız olan düşman devletler, savaşa bir şekilde girmek zorunda kalan Osmanlı Devleti’nin elinde kalan son toprak parçalarına saldırmak için harekete geçmiştir.

Büyük Anadolu direnişinin, savaşın yıpratıcılığına rağmen yeniden oluşturulması ve bu dönemin Milli Mücadele olarak anılması, Kuvayı Milliye Birlikleri’nin yazdığı şanlı tarih nedeniyledir. Böylesine elim ve destansı günlerde bir de milletin iradesinin siyasi güç karşılığı olarak meclis kurulmuştur.

Ankara’da kurulan Büyük Millet Meclisi, Milli Mücadele’nin teşkilatlanmasını ve vatan müdafaasının sevki idaresini sağlayan en önemli etken olmuştur. Meclis, milli egemenliğin tecelligahı olarak kurulmuştur.

23 Nisan 1920’de kurulan Büyük Millet Meclisi, devam eden yıllarda cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte de ulusal egemenliğin tecelligahı olmaya devam etmiştir.

Halkın egemenliğine dayanan bir yönetim sisteminin belirlenmesiyle birlikte meclis de ulusal egemenlik karargahı olarak bir tecelli noktası oluşturma vazifesini sürdürmüştür. Yaklaşık bir asırdır devam eden bu vetirede ulusal egemenlik de meclis gibi sürekli korunmuştur.

Milletin, devlete karşı durduğu pozisyonu, devletin milletine karşı durduğu pozisyonu, bağlılığı gösteren meclis, ulusal egemenliğin yegane tecelli noktası olmaya devam etmektedir.

Ulusal Egemenlik İle İlgili Kompozisyon Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.