Uç Beyliği Hakkında Bilgi Kısaca

Bu yazımızda uç beyliği hakkında bilgi kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Tarihte birçok devletin, devleti yönetme, topraklara hakim olma ve fetihler gerçekleştirme gibi siyasi, politik mefkureleri bulunur. Devletlerin payidar olma güdümü, devlet yönetiminde bazı kararların alınmasıyla da sağlamlaştırılır ve gelenek haline getirilir.

Malazgirt Savaşı’nın kazanılmasından sonra Anadolu üzerinde hızla yayılan Anadolu Selçuklu Devleti’nde toprak bütünlüğünün korunması için uç beyliği kurulmuştur. Uç beylikleri, devlet topraklarının uç bölgelerinde, güvenliği ve düşmana karşı yıpratıcı mücadeleyi ortaya koyan yarı bağımsız beyliklerdir.

Uç beylikleri, Anadolu’da Akdeniz ve Karadeniz uçlarında başlayarak Doğu ve Ege sınırlarına kadar ulaşmış ve düşmanlara karşı yıpratıcı görevini sürdürmüştür. Toprak bütünlüğünün yarı bağımsız uç beyliklerinde olması, fetihleri hızlandırmış ve düşman kuvvetlerinin direncini kırmıştır.

Yarı Bağımsız uç beylikleri ilk defa Birinci Alaeddin Keykubat tarafından son şeklini alarak devlet otoritesine bürünmüştür. Alaeddin Keykubat tarafından merkez idarede kontrol edilmiştir. Böylece Selçuklu döneminin ilk toprak bütünlüğü siyaseti yerleşik bir düzene kavuşmaya başlamıştır. Ardından İkinci Gıyaseddin Keyhüsrev, Moğollara yenilince uç beyliği statüsü değişse de yeniden yarı bağımsız hale gelmiştir.

Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasıyla birlikte ikinci beylikler döneminde uç beylikleri kendi aralarında da savaşarak bağımsızlık mücadelesi verirken Osmanoğulları Beyliği, Bizans ile mücadele ederek Balkanlar üzerinde etkili olmaya başlamıştır.

Osmanoğulları, kısa sürede toprak genişliğine ve bütünlüğüne kavuşup Anadolu’yu da birlik ve beraberlik içinde tutmuşlardır. Ondan sonra yeniden uç beyliği statüsü Osmanlı Devleti’nde de devam etmiştir.

Uç Beyliği Hakkında Bilgi Kısaca Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. Dönem ödevim için uç beyliği hakkında bilgi toplarken bu yazıyı buldum. Başka araştırma yapmama gerek kalmadı bu yazıyla ödevimi yaptım öğretmen 85 vermiş. Bu sizin de başarınız sağ olun.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.