Türklerin İslamiyeti Kabul Etmelerinin Kültürel Sonuçları

Çok eski zamanlardan beri Orta Asyada yaşamlarını sürdüren Türk milletleri, tarih boyunca çeşitli inanç sistemleriyle hayatlarını sürdürmüşlerdir. Türklerin sahip olduğu inanç sistemleri arasından en yaygını, tek tanrı inancı olan Gök Tanrı inancıydı. Bu inanç, İslamiyetin esaslarına da yakın bir inanç sistemi olduğu için Türkler, müslümanlarla tanıştıkları zamanlarda birbirleriyle kısa sürede etkileşim haline girdiler ve İslamiyeti din olarak kendilerine kabul ederek birer müslüman oldular. Peki bu Türklerin hayatında ne gibi sonuçlar doğurdu? İslamiyet, Türkleri kültürel olarak nasıl etkiledi? Bu ve bunun gibi soruların cevaplarını sizler için hazırladığımız bu yazıda bulabilirsiniz.

Gök Tanrı inancı ve İslamiyet arasındaki benzerlikler, Türklerin İslam dinine çabucak ısınmalarına sebep olmuştur. Türk milleti, her zaman gelenek ve göreneklerine bağlı olarak bir yaşam sürdürdüğü için İslam kültüründen etkilenmiş, ancak tamamıyla İslam kültürünü kabul etmek yerine onu kendi kültürüyle harmanlayıp kendi kültürünü kaybetmek yerine kendi kültürünü de geliştirmiştir. Yani Türkler, İslam dininden sonra kültürlerini koruyup muhafaza etmişlerdir. Ancak tabii ki İslamiyetin de kültür üzerinde bazı etkileri olmuştur. Bu etkiler, özellikle edebiyat alanında verilen eserlerde görülmüştür.

İslam dininin kabulunden sonra yazılan edebi eserlerde, Allah, Peygamber sevgisi gibi kavramlar sık sık kullanılmaya başlamıştır. Bununla birlikte Allah sevgisi üzerine kurulu olan Divan Edebiyatı ortaya çıkmış, dörtlükler yerini beyitlere, heceler yerini aruz ölçülerine bırakmıştır.

Türklerin İslamiyeti Kabul Etmelerinin Kültürel Sonuçları Adlı Yazımızla İlgili Yorumlarınızı Yorum Kısmından Yazabilirsiniz

 

 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.