Türkiyedeki Volkanik Göller

Türkiyedeki Volkanik Göller İsimleri ve Özellikleri

Ülkemizde bulunan volkanik göller kısaca bilgi verelim. Ülkemizde geçmişte volkanik faaliyetlerin sıklıkla yaşanması dolayısıyla çoğunlukla tektonik oluşumlu göller görülmektedir. Günümüzde volkanik faaliyetler durmuştur. Bu nedenle krater gölleri oluşmasa da depremler sonucu açılan büyük çukurlarda zamanla yağışların birikmesi sonucunda tektonik oluşumlu göller oluşmuştur. Bu göllerden bazıları şunlardır:

Nemrut Gölü: Türkiye’nin en büyük krater gölüdür. En derin yeri altı metre, en geniş yeri iki kilometredir. Yüzölçümü 13 kilometre karedir. Denizden yüksekliği 2247 m’dir. Yağmur ve kar sularıyla beslenir. Dip akıntısı nedeniyle tatlı sulu göldür. Kış mevsiminde donar ve buz kalınlığı insanların üzerinde yürüyeceği kadar kalınlaşabilir. Önceki volkanik patlamalar sonucu gölde kaldera adı verilen patlama kraterleri oluşmuştur. Kalderalar zamanla lav akıntılarıyla dolmuştur.

Meke Tuzlası: İç Anadolu Bölgesi’nin volkan gölüdür. Halka biçimindedir. Volkan malzemesinin çevirdiği göl büyük bir platonun ortasında bulunmaktadır. Çapı 800 metredir. Suyu tuzlu olduğu için yüksek miktarda tuz elde edilebilir. Çok derin bir göl değildir.

Acıgöl: Nevşehir’de bulunur. Eski adı Dabada gölüdür. Çapı 500 metredir. En derin yeri 30 metredir. Acı ve tuzlu bir suyu bulunur. Dibinde gazların çıktığı bir su kaynağı bulunur.

Gölcük: Bir kilometrekare uzunluğunda bir krater gölüdür. Isparta’dadır. Volkan patlamaları sonucu oluşan kraterde zamanla yağmur sularının birikmesiyle oluşmuştur. Göl kenarının bir bölümünde taşlaşmış dolu tanelerini andıran, çok sert, yuvarlak ve ceviz iriliğinde kat kat volkan taşları yığıntıları vardır. Çevredeki kumların arasından sızan yağmur sularıyla beslenir. Isparta’nın içme suyu ihtiyacı bu gölden karşılanır.

Türkiye’deki Volkanik Göller Hangileridir Konusunda Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.