Türkiye’de Kar Yağışlarının Dağılışını Etkileyen Faktörler

Türkiye’de Kar Yağışlarının Dağılışını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Dağların Uzanış Yönü: Dağların denize dik uzandığı yerlerde deniz etkisi iç kesimlere kadar ulaşır ve kar yağışının buralarda daha az olmasını sağlarken dağların Akdeniz Bölgesi’nde olduğu gibi kıyıya paralel uzanması deniz etkisinin iç kesimlere ulaşmamasına ve iç bölgelerde yüksek nemden kaynaklı kar yağışının fazla olmasına neden olur.

Yükselti ve Yer Şekilleri: Yüksek kesimler daha soğuk, daha az nemli olduğu için çok yağış alır. Ülkemizde yükseltiler Batı’dan Doğu’ya gidildikçe azalır. Bu da Doğu’da daha fazla kar yağışına sebep olur.

Coğrafi Konum: Türkiye Kuzey Yarım Küre’nin ılıman kuşağında yer aldığı için sıcaklıklar Güney’den Kuzey’e gidildikçe azalır. Bu da Kuzey bölgelerinde kar yağışının güneye göre daha fazla olmasına neden olur.

Denize Olan Uzaklık: Deniz etkisinden dolayı kıyı şehirlerinde kar yağışı hiç görülmez ya da çok az görülür. Bunun nedeni nem oranının yüksekliğidir. Yüksek nem kar yağışını engeller. Ancak iç kesimler denize uzak olduğu için iklim karasallaşır ve kar yağışı bu bölgelerde daha fazla görülür.

Ülkemizde Kar Yağışını Etkileyen Faktörler Hakkında Bilgi Verdik.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.