Türkiye’de Görülen Toprak Tipleri

00_toprak-tipleri-ana-resimTürkiye’de Görülen Toprak Tipleri:

Alüvyal Topraklar: Suyun kuvvetini taşıyarak ve suyu biriktirerek meydana gelen topraklardır. Bu topraklar genellikle akarsuların denize döküldüğü yerlerde delta ovası şeklinde meydana gelmektedir. Alüvyal topraklar tarıma elverişli olan topraklardır.

Laterit Topraklar: Doğu Karadeniz kıyı kesimlerinde görülen laterit topraklar tarım için elverişsiz topraklardır.

Terra-Rossa Topraklar: Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde görülen toprak tipidir. Bu topraklara aynı zamanda “Kırmızı Toprak” adı da verilir çünkü rengi aynı zamanda kırmızıya dönüktür. Bu topraklar içinde barındırdıkları demir oksit nedeni ile kırmızı rengi almaktadır.

Podzol Topraklar: Nemli ama soğuk olan bölgelerde görülen toprak tipidir. Genellikle Batı Karadeniz bölümünde görülür.

Kahverengi Orman Toprakları: Orman kuşağında bulunan bölgelerde görülür ve tarım açısından oldukça verimli topraklardır.

Çernezyom: Özellikle Erzurum ve Kars olmak üzere Doğu bölgesi illerinde görülmektedir. İçinde humus bulundurduğundan dolayı oldukça verimli topraklardır. Ancak Doğu Anadolu bölgesi iklim şartlarından dolayı bu topraklarda tarım yapılamamaktadır.

Kestane Renkli Bozkır Toprakları: Türkiye’de görülen en yaygın toprak tipidir. Genellikle karasal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde görülmektedir. Bu topraklarda genellikle tahıl tarımı yapılmaktadır.

Diğer Toprak Çeşitleri:

a- Halomorfik Topraklar; tuz oranı fazla olan topraklardır ve genellikle Tuz gölü dolaylarında bu toprak türü görülmektedir.

b- Kalsimorfik Topraklar; Kireç oranı oldukça fazla olan topraklardır. Tuz gölü ve Van gölü civarında görülmektedir.

c,- Hidromorfik Topraklar; Su miktarı fazla olan topraklardır. Bataklık olan alanlarda bu toprak tipi fazlasıyla görülmektedir.

Türkiye’de Görülen Toprak Çeşitleri Nelerdir Hakkındaki Yorum ve Görüşlerinizi Aşağıdaki Yorum Alanından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.