Türkiye Tarihi Hakkında Kısa Bilgi

Bu yazımızda Türkiye Tarihi hakkında kısa bilgi kısaca olarak bilgi aktaracağız.

1071 yılında Malazgirt Savaşı ile başlayan ve günümüze kadar devam eden tarihe Türkiye Tarihi denir. Fakat Türkiye ismi ilk defa 1923 yılında kullanılmıştır. Bu nedenle Türkiye’nin siyasi ve sosyal tarihinden Türkiye nezdinde bahsedebiliriz.

Birinci Dünya Savaşı’nın ardından toprak kaybına, siyasi, idari ve iktisadi zaafa uğrayan Osmanlı Devleti, Milli Mücadele yıllarının (1919 – 1922) ardından saltanatın kaldırılmasıyla resmen ve fiilen yıkılmıştır.

29 Ekim 1923’te cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Türkiye Büyük Millet Meclisi 1920’den sonra son şeklini almıştır. Cumhuriyet, halkın egemenliğine dayanan bir yönetim şekli olarak demokrasi erkleriyle birlikte bir sistem oluşturmuştur.

1924 yılında cumhuriyet dönemine ait ilk anayasa yapılmıştır. Bu anayasa zaman içinde inkılaplarla kapsamının genişlemesiyle varlığını korumuştur. Türkiye, sosyal, demokratik ve laik bir hukuk devleti olarak var olmaya devam etmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’tür. 15 yıl ülkeyi yönetmiştir. Devamında İsmet İnönü, Celal Bayar, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer, Abdullah Gül cumhurbaşkanı olmuştur. Şuan Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanıdır. Bununla birlikte 65 hükümet kurulmuştur.

Yasama, yürütme ve yargı erkleri kuvvetler ayrılığını oluşturmaktadır. Türkiye demokratik bir cumhuriyet olarak laik bir yapıdadır.

Türkiye’nin sosyal tarihinde tarım ve hayvancılığın gelişmesi, ticaretin yaygınlaşması, sanayi alanlarının oluşturulmasıyla birlikte artan nüfus, eğitim, sağlık, adalet, ulaşım gibi hizmet alanlarının gelişmesinde etkili olmuştur.

Devlet sosyal bir yapıya kavuşurken, cumhuriyet siyasi bir sistem olarak kalmıştır. Türkiye Tarihi’nde devletin siyasi ve sosyal vasıfları, nüfusun artmasıyla coğrafik avantajlardan da yararlanma sağlamıştır.

Türkiye Tarihi Hakkında Kısa Bilgi Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.