Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri

Bir ülkenin nüfusunun yapısal özelliklerini incelerken, o ülkede yaşayan insanların cinsiyetleri, yaşları, eğitim seviyeleri, ekonomik durumu gibi özellikleri dikkate alınarak inceleme yapılır. Bu veriler çok sık değişebildiğinden, nüfusun yapısal özelliklerinin incelenmek istenilen yılların aralığındaki verileri incelemek gerekir. Bu yazımızda, Türkiye nüfusunun yapısal özelliklerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl bir nüfusa sahip olduğu gibi bilgileri sizlere aktaracağız.

Türkiye Cumhuriyeti, coğrafi konumu itibariyle Asya ve Avrupa kıtalarının tam kesişme noktasında, her iki kıtada da toprakları bulunan bir ülkedir. Ülkenin topraklarının büyük bir kısmı Anadolu yarımadasında, bir kısmı da Trakya bölgesinde bulunur. Anadolu, kuzeyde Karadeniz, güneyde Akdeniz, batıda Ege ve Marmara denizleri olmak üzere 3 tarafı denizlerle çevrilidir. Bu da ülkemizin stratejik açıdan önemli bir konuma sahip olduğunu göstermektedir.

Belirli bir ülkenin sınırları içerisinde yaşayan insanların sayısına nüfus denir. Türkiye’nin nüfusunun yapısal özelliklerini incelerken, yaş, cinsiyet, iş durumu, eğitim durumu gibi verileri inceleyeceğiz.

Yaş Durumu

Türkiye, doğum oranlarının fazla olması sebebiyle genç ve dinamik bir nüfusa sahiptir. Türkiye’de yaşlı nüfus, genç nüfusa göre azdır.

Cinsiyet Durumu

Türkiye, 1945 yılına kadar kadın nüfusu erkek nüfüsundan fazla olan bir ülkeydi. Buna sebep olarak ise birinci ve ikinci dünya savaşlarında cephede şehit olan askerler gösterilmiştir. Ancak 1945’ten sonraki dönemlerde erkek nüfusu, kadın nüfusunu geçmiştir.

İş Durumu

15-64 yaş aralığındaki nüfus, aktif nüfus olarak ifade edilir ve bu insanlar çalışma çağındaki nüfustur. Aktif nüfus sayısı Türkiye’de oldukça fazladır. Türk insanı, geçmişte ağırlıklı olarak tarımsal faaliyetlerde çalışmış ancak gelişme sağlandıkça nüfus, sanayi ve hizmet sektörlerinde de iş sahibi olmaya başlamıştır.

Eğitim Durumu

Türkiye’de okuryazarlık, 2008 yılında %88 olarak bildirilmiştir. Bu yüksek bir oran sayılabilir, ancak bu oranın gelişmiş ülkelerde neredeyse %100 olduğunu da unutmamak gerekir.

Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri Adlı Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı Yorum Kısmından Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.