Trabzon Gezilecek Yerler

Trabzon Gezilecek Görülecek Yerler

Trabzon Tatil Yerleri

Trabzon Tatil Rehberi

Trabzon
Osmanlı döneminde şehzadelerin devlet tecrübelerini artırsın diye sancak beyliğine gönderildiği yerlerden biriydi.
Yavuz Selim şehzadeliğinde Trabzon’da bulundu ve oğlu Kanuni Süleyman burada doğdu. Kent 1. Dünya Savaşı sırasında da iki yıla yakın Rus işgalinde kalmıştı. Tarih içinde pek çok uygarlığın varolduğu kentte özellikle Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait pek çok tarihi eser ve yapı bulunuyor. Trabzon’un çevresi de yeşilin her tonunu içeren bitki örtüsü, zengin ormanları ve güzel denizi ile hayranlık uyandırıyor.

Gezmek için:
Kentin en iyi korunan eserlerinden biri olan kaleden gezintiye başlanabilir. Bizans devrine ait olan kale üç bölümden oluşuyor: Yukarı Hisar, Aşağı Hisar ve Orta Hisar. Denizden 20 metre yükseklikten limana bakan Kalepark’ı, Cephaneliği, Bedesteni (Taşhan, 16. yy), onun yanındaki kentin en büyük camisi Çarşı Camisini (1839), Büyük Fatih Camisini (Bizans yapısı Panaghia Chyrdkephalos kilisesinden 1469’da camiye çevrilmiş), çok güzel bir eser olan Gülbahar Hatun Camisini (1505), Yeni Cuma Camisini (Aya Eugen kilisesi), St. Anna Kilisesini, Kudrettin Camisini (St. Philip Kilisesi’nden çevrilme), Selçuklulardan kalma Sekiz Direkli Hamam’ı, Hacı Arif Hamamı’nı ve kent içindeki diğer yapıları görüp, Pazarkapı’da Kalkanoğlu pilavının tadına baktıktan sonra, kent merkezine batı yönünde 2 km. uzaklıktaki Ayasofya Müzesi’ni dolaşmaya gidiyoruz. 1263 Yılında yapılan Bizans kilisesi 1577’de camiye çevrilmişti. 1957’de müze olarak düzenlendi. Kilisenin taş kabartma ve fresko tekniğindeki resimleri ve ana mekanın zeminindeki mozaikleri göz alıcı. Freskler İncil’den alınmış konular ile İsa ve meryem portrelirini betimliyor.

Yapının dış cephelerinde de geometrik ve bitkisel desenler işlenmiş. 6 km. güneyde Soğuksu Köyü’ndeki Atatürk Köşkü’nü (müze) gezip, Boztepe eteklerinde Konaklar Köyü yakınında Boztepenin yamacında kurulu Kızlar Manastırı’na gidiyoruz. 615 yılında doğal bir mağaranın oyulmasıyla kaya kilisesi haline getirilmiş olan Bizans eseri olan manastırın duvarları renkli fresklerle süslü. Biraz nefeslenin çünkü manastıra 93 basamaklı bir merdivenle çıkılıyor. Sonra, 3 km.’lik bir yolla 250 metre yükseğe çıkarak Trabzon’u Boztepe’den seyredebilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.