Tohumların Çevreye Yayılma Yolları

Tohumların çevreye yayılma yolları nelerdir, tohumların çevreye yayılması konusunda sizlere bilgi vereceğiz.

Bitkilerdeki tohumlar farklı yollarla yayılırlar ve dağılırlar. Bitkiler hangi iklim tipinde yaşıyorlar ise tohumlarının yayılmaları ve dağılmaları da bu iklim özelliklerine göre şekillenmektedir.

Bitkilerin yayılma yolları; Kendi kendine dağılım, rüzgarla dağılım, suyla dağılım, hayvan ve insanlarla dağılım, yer çekimi ile dağılım olmak üzere beş gruba ayrılır.

Kendi kendine dağılım; Sardunya ve bezelye gibi bitkilerin tohumları, meyve kabuğunun kuruması sonucunda patlar ve tohumlar çevreye saçılır.

Rüzgarla dağılım; Karahindiba tohumlarında paraşüt görevi üstlenen uzantılar bulunmaktadır. Böylece tohumlar uçarak rüzgar sayesinde yayılırlar ve böylece bu tohumlar uygun ortama yerleştiklerinde o ortamda tekrar o tohumlar sayesinde karahindiba bitkisi meydana gelir.

Suyla dağılım; Tohumların suyla dağılım yolu oldukça azdır ancak hindistan cevizi gibi bitkilerin tohumları suyla dağılma gösterirler.

Hayvan ve insanlarla dağılım; Bazı bitki ve meyveler tohumlarında çengel şeklindeki uzantılara sahiptir. Bu çengeller sayesinde tohumlar zaman zaman insanlara ve hayvanlara takılır ve böylece tohumlar insanlar ve hayvanlar yoluyla da dağılmış olur.

Yer çekimi yoluyla dağılım; Bazı bitki ve meyvelerin tohumları ağırdır ve bu nedenle dağılım gösteremezler ve toprağa nerede düştülerse orada kalırlar. Bu duruma örnek olarak; fındıklar, meşe palamutları, kestane tohumları verilebilmektedir.

Tohumların Çevreye Yayılma Yolları Konulu Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

1 yorum

  1. Biliyoruz başka, çok iyi hazırlayanın ellerine sağlık tohumlar çevreye hangi yollarla yayılır kısa ve özet tam istediğim gibi güzel yazılmış, yorumuma katılan olur olmaz ama daha iyisi yok. :)

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.