Tarih Öncesi Çağlar ve Özellikleri Kısaca

Tarih öncesi çağlar ve özellikleri vikipedi hakkında bilgi kısaca, Tarih öncesi çağlar ve özellikleri kısaca

Tarih öncesi çağlar yazının bulunmasıyla son bulmuştur. Yani yazı ile günümüze aktarılamayan dönemlere tarih öncesi çağ denmektedir. İlk yazı ise o dönemde medeniyetin daha çok geliştiği yerler olan Mezopotamya ve Mısır’da birbirlerine yakın yıllarda, MÖ 3000’li yılların başlarında geliştirilip kullanılmıştır.

Tarih öncesi çağlar sırasıyla Taş Devri, Bakır Devri, Tunç Devri ve Demir Devri olmak üzere 4 farklı dönemde ele alınır.

Taş Devri

Taş Devri ilk insanla birlikte başlamış bir devirdir. İlk insanlar ilkel yöntemleriyle taşı kullanmışlar ve günlük faaliyetlerinde taştan yaptıkları araçlar ile yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Kalkolitiğin sonunda ise Taş Devri sonlanmaktadır.

İnsanlar bu dönemde henüz teknoloji ve araçlar hiç gelişmediği halde, çakmaktaşı gibi nesneleri kullanmışlardır. Çakmaktaşı haricinde başka taşlar da kullanılmıştır ve bunlardan silah gibi keskin aletler yapmışlardır. Korunmalarını ve avlanmalarını sağlayan bu aletlerin yapımında ağaç, kemik, boynuz gibi doğada var olan nesneleri de zaman zaman kullanmalarına rağmen dönemde sağlam kabul edilen taşın ismi bu devre ilham kaynağı olmuştur. Taş Devri’nden sonra insanlar başka madenler keşfetmişler, bakır, tunç, demiri kullanmışlardır.

Taş Devri; Yontma Taş Devri (Paleolitik Çağ), Orta Taş Devri (Mezolitik Çağ) ve Cilalı Taş Devri (Neolitik Çağ) olmak üzere üç alt döneme ayrılmaktadır.

Ancak toprak parçaları arasında iletişim bugünkü gibi mümkün olmadığından dünyanın farklı yerlerinde farklı zamanlarda bu dönemlerden geçilmiştir. İngiltere Cilalı Taş Devri’ni yaşamaktayken daha gelişmiş bir medeniyet olan Mısır madenleri bulmuş ve kentler kurmaya başlamıştır. Taş Devri bir devletin kurulup yıkılması arasında gerçekleşebilecek nitelikte bir olay değildir. Belki bugün bile dünyadan kopuk kabilelerde Taş Devri sürdürülmektedir.

Bakır Çağı

Bakır Taş Çağı, Kalkolitik Çağ ve Maden Taş Çağı gibi isimlerle de adlandırılmaktadır. MÖ. 5000-3000 yılları arasında yer almıştır.

Tunç Çağı

Tunç, kalay ve bakır madenlerinin karışımından oluşmuş bir alaşımdır. Anadolu medeniyetlerinde Kalkolitik dönemden sonra Tunç Çağı görülmüştür. Tunç alaşımının alet yapımında ve kaplarda kullanılması ise daha sonraki dönemlerde olmuştur. Yaklaşık olarak 3000’li yılların başlarında aletlerde tunç kullanımı görülmektedir.

Mezopotamya ve Mısır o dönemin gelişmiş medeniyetleri olduğu için MÖ 4000’li yılların sonlarında yazı ilk olarak bulunmuş ve Tunç Çağı bu bölgeler için kapanmıştır. Artık yazılı belgelerin olduğu tarihi olarak sıralamalar ile incelenmeye başlanmıştır. Ancak Anadolu, Yunan, Balkan ve Avrupa medeniyetleri için yazı henüz keşfedilemediğinden Tunç Çağı bu medeniyetlerde daha geç yıllara kadar devam etmiştir. Anadolu’da MÖ 3000, Ege, Girit ve Yunan medeniyetlerinde MÖ 2500-2000, Avrupa’da ise MÖ 2000 yıllarında  Tunç Çağı ancak başlamıştır.

Anadolu için Tunç Çağı 3 farklı dönemde incelenmektedir.

1) Erken Tunç Çağı (MÖ 3000-2000)

2) Orta Tunç Çağı (MÖ 2000-1750)

3) Geç Tunç Çağı (MÖ 1750-1200)

Demir Çağı

Farklı medeniyetlerde birbirinden çok farklı dönemlerde başlayan demir çağı Anadolu’da kabaca MÖ 13.yy’da başlar ve MÖ 4.yy’da biter. Adından da anlaşılacağı gibi bu çağda insanlar demir madenini kullanmışlar ve ergiterek çeşitli aletlerin yapımında demir sıklıkla tercih edilmiştir.

Demirin bulunup değişik aletlerin elde edilmesiyle birtakım endüstri faaliyetleri oluşmaya başlamıştır. İnsanlar o dönemde başlarda demiri dövmek suretiyle şekle sokmuşlardır ve bu nedenle çok fazla araç elde edememişlerdir. Önceki çağlarda kullanılan bakır ve tunçun yerini demir almıştır. Silahlar ve keskin aletler artık demirden üretilmeye başlanmıştır. Bu sayede de ticari faaliyetler hızlanmıştır. Ticari faaliyetlerin hızlanmaya başlaması ise toplumların birbirleriyle alışverişlerini kolaylaştırmıştır. Toplumlar bu şekilde başka medeniyetlerdeki yeniliklerinden haberdar olup gelişmişlerdir. Anadolu’da Demir Çağı’nda bulunan uygarlıklar arasında Geç Hitit Şehir Devletleri, Urartular, Frigler, Lidyalılar ve Likyalılar sayılabilir.

Silah yapımında demirin kullanılmaya başlaması insanların kendilerini daha kolay savunmalarını sağlarken devletler arasındaki rekabetin artmasına yol açmıştır.

Büyük hayvanların avlanması da oldukça sağlam olan demir silahlar ile mümkün olmuştur.

Tarih Öncesi Çağlar ve Özellikleri Kısaca Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

3 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.