Sunum Nedir Nasıl Yapılır

Sunum nasıl yapılır, Sunum nedir kısaca

Sunum Özellikleri

Genellikle güncel konular hakkında bir topluluğa kısa bilgi vermek amaçlı, konu hakkında önceden hazırlanıp verileri derleyerek oluşturulan metne sunum denir. Günümüzde topluluklara hitap ederken kullanılabilecek en iyi yöntem sunumdur. Konferanslar, etkinlikler, mitingler, kongreler sunumun kapsamına girer.

Özellikle teknolojik gelişmelerle birlikte sunumların daha etkileyici ve yaratıcı olması sağlanmıştır. Bilgisayar, projektör gibi teknik ekipmanlar kullanılarak yapılan sunumlar daha göz alıcı ve anlaşılır olmaktadır.

Sunumlar hazırlanmadan önce ve sunum yapılırken dikkat edilecek bazı hususlar vardır. Mesela sunuma hazırlanırken öncelikle güncel konuların tespit edilmesi, ardından bu konularla ilgili gazete, dergi, kitap gibi basılı kaynaklardan ve internetten destek alınmalı, sunum mümkünse görsellerle zenginleştirilmeli, sunularda sunum yapacak kişinin bilgi birikimi yüksek olmalı, bu sayede bilgisini topluluğa daha rahat aktarabilir. Sunum sırasında söylenecek sözlerin, önceden not alınması ve bu plana göre sununun devam etmesi gereklidir. Sunum yapacak kişinin önceden prova yaparak diksiyon hatalarını, yapabileceği potansiyel hataları tespit edip buna göre önlemler almalıdır.

Sunum sırasında sunumu yapacak kişi açık konuşmalı, uzun ve karmaşık cümleler kullanmaktan kaçınarak anlatması gereken konuyu en sade biçimde anlatabilmeli, kuracağı cümleleri belirlerken dinleyicilerin yaş ve eğitim şartlarını da göz önünde bulundurmalıdır. Unutulmamalı ki sunumun tek amacı karşı tarafı bilgilendirmektir. Bilgilendirmeyi en iyi yapabilmek için mutlaka grubun anlayabileceği cümlelerin kurulması gereklidir. Sunucunun topluluğun sıkılmaması için düzgün bir diksiyon kullanması, gerektiğinde el ve kol hareketleriyle sunumunu destekleyecek jestler yapması, mümkünse interaktif bir sunum hazırlayarak izleyicileri de sunuya dahil etmelidir. Kişinin sunu yaparken bilgili olduğunu topluluğa hissettirmesi ve bu konuda bir güven vermesi gerekmektedir. Sunumunu görsellerle zenginleştirmeli ve güncel konularda herkesin anlayabileceği mantıklı örnekler kullanmalıdır. Bu sayede sunum daha akıcı olacak, izleyiciler sunumu sıkılmadan takip edecektir.

Sunumdan sonra seyircilere mutlaka anlaşılmayan bir hususun olup olmadığı sorulmalıdır. Ayrıca sunumdan hemen sonra konunun netleşmesi açısından konunun genel bir özeti çıkartılmalı, ulaşılan sonuç seyirciyle açık bir şekilde paylaşılmalıdır. Seyircilerin konu hakkındaki düşüncelerinin anlaşılması açısından onlara da söz hakkı tanınmalıdır.

Sunum Hakkında Yorumlarınızı ve Sorularınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.